Studenții mediciniști ieșeni, salvatori pentru o zi

2

După doi ani de pauză, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore Popa”  din Iași a organizat cea de a XVII – a ediție a evenimentului Congressis. În cadrul acestuia, studenții împreună cu echipajele de salvare din cadru ISU Iași au simulat un accident cu 10 victime și cu explozia unei cisterne încărcată cu substanțe toxice. Acest exercițiu de simulare a fost dedicat atât studenților, cât si medicilor rezidenți pentru a înțelege măsurile care trebuie luate în cazul unui astfel de eveniment real.

Medicii rezidenți și studenții Universității de Medicină din Iași s-au întâlnit astăzi în cadrul evenimentului Congressis pentru simularea unei operațiuni de salvare in cazul unui accident grav. Astfel, alături de pompieri și voluntarii SMURD, studenții și-au luat rolul de victime și salvatori în serios, creând astfel senzația unei accident real.

„Un exercițiu cu victime multiple, accident rutier, cu contaminare, cu explozia unei cisterne care conține o substanță chimică. Intervenție a Inspectoratului pentru Situații de Urgență cu noua mașină de protecție CRNB ( chimic, radiologic, nuclear, biologic) cu cortul de contaminare. Sunt 10 victime în autovehicule. Ei trebuie preluați, decontaminați. Mai departe, echipa medicală compusă din medicii titulari, medicii rezidenți și studenții voluntari de la SMURD Iași, intervin alături de pompieri pentru salvarea, trierea, tratamentul și apoi evacuarea către spitale a victimelor”, a declarat Diana Cimpoeșu, coordonatorul UPU SMURD Iași.

Astfel de acțiuni au mai avut loc și în anii trecuți, anul acesta fiind al cincilea an în care pompierii ieșeni au fost alături de studenții de la medicină.

„Este o tradiție pentru Inspectoratul pentru Situații de Urgență al județului Iași să răspundă pozitiv la apelul Ligii studenților de la UMF. În organizarea și desfășurarea unui exercițiu pe diferite tipuri de situații de urgență. Astăzi a fost stimulat un accident cu victime multiple, în care au fost implicate și substanțe periculoase. Am vrut să ne pregătim la o astfel de intervenție împreună cu studenții de la facultatea de medicină și consider că activitatea și-a atins scopul dorit”, a declarat Ionuț Grădinaru, purtătorul de cuvânt al ISU Iași.

Pentru ediția de anul acesta, organizatorii si-au propus ca, pe lângă sesiunile științifice, să ofere participanților și o ședere plăcută in capitala Moldovei.