Studenții fac propriul vin și primesc note

Tezele de doctorat ale studenților de la Facultatea de Horticultură a Universității de Agricultură și Medicină Veterinară din Iași sunt așezate în beciul „Vasile Adamachi”. Astfel se îmbuteliază sub brand specific propriul vin obținut de către studenți în Ferma Didactică.

Stația micro pilot de vinificație din cadrul USAMV Iași are multiple avantaje, primul și cel mai important fiind reprezentat de faptul că studenții pot să pună în practică ceea ce învață teoretic la cursuri și laboratoare. Din cele peste 30 de hectare de pământ pe care le deține universitatea, jumătate sunt plantate cu viță-de-vie, dând oportunitatea studenților de a crea de la bobiță la etichetă propriul produs.

Cintia Colibaba – șef lucrări Facultății de Horticultură a USAMV Iași

Acesta este un laborator didactic, aici studenții vin, învață, încercă să acumuleze mai multe cunștințe. Aici în laborator facem analize fizico-chimice, analize de culoare pentru vinurile pe care le avem in studiu.

Ioana, Maria și Razvan  sunt doctoranzi la USAMV, iar de-a lungul studenției au studiat…vinul în diferite etape și reacții și au căutat soluții pentru a face cea mai bună lucrare practică.

Ioana spre exemplu este la finalul cercetărilor, în cel mai scurt timp urmând să prezinte rezultatul final în fața comisiei specializate cu mențiunile și concluziile la care a ajuns.

Ioana Călin – doctorand USAMV Iasi:

”Știm că tema actuală este scăderea dioxidului de sulf în vinurile din zilele noastre. Foarte mulți conumatori se bazează pe acest aspect atunci cînd caută să cumpere un vin și mai ales să îl consume.

În acest scop am tratat diferite vinuri, cu concentrații diferite de dioxid de sulf și alte tratamente care să îi oefere vinului protecție antioxidantă”

Colegii din anii mai mici au început cercetările și fiecare se află fie în etapa de inițiere, fie la jumătatea drumului cercetării.

Răzvan George Niță- doctorand USAMV  

”Teza de doctorat pe care urmează să o suțin peste 2 ani este despre impactul levurilor non-savoromice asupra vinurilor albe.

Scopul  lucrării este de a diversifica. Dacă luam de exemplu feteasca albă de  la noi din Moldova și o Fetească Albă din Muntenia să zicem, debubate foarte bine și însămânțate cu levurile zaharomice produsul finit va fi foarte asemănător. Pentru a satisface alte palete gustative din rândul gustătorilor îmi propun să găsesc noi combinații.”

Pe durata studiului s-au tras și principalele concluzii care ar fi mai degrabă un rezultat al muncii depuse.

Maria Iulia Cerbu- doctorand USAMV

Pe perioada studiului am constat că produsele de maturare le îmbunătățesc  din punct de vedere calitativ în ceea ce privește calitatea și le aduce un plus de arome.”

USAMV Iași deține un singur brand de vin, o singură gamă sub care se regăsesc aproximativ15 soiuri de struguri pentru vin – Muscat Ottonel, Busuioacă de Bohotin, Fetească Neagră, Pinot noir, Cabernet Sauvignon, Merlot.

Cintia Colibaba – șef lucrări Facultății de Horticultură a USAMV Iași

”Beciul are o lungime de aproximativ 350 de metri, trece pe sub stradă și se termină exact în curtea casei memoriale a lui Sadoveanu. Cel mai mic punct, deci adîncimea este de 18 metri, iart temperatura constantă de 9, 10 grade pe tot parcursul anului, lucru foarte importnt pentru menținera în condiții propice a vinurilor.”

Vinurile create de Universitatea de Agronomie și Medicină Veterninară „ Ion Ionescu de la Brad” nu sunt destinate comercializării. Specialiștii speră totuși că într-o zi aceste sortimente vor ajunge în paharele amatorilor de vin.