Studenții doctoranzi ai USV Iași, recolte inedite pentru tezele finale

USV

La Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași studenții doctoranzi se pregătesc intens de predarea tezelor finale de doctorat. Astfel, după luni de zile de muncă asiduă, aceștia sunt mândri de produsele pe care au reușit sa le producă, iar cadrele didactice îi susțin în totalitate. În același timp, experții Facultății de Horticultură explorează posibilitatea testării de noi soluții care să țină pasul cu provocările aduse de schimbările climatice din ultima perioadă.

„Datorită acestor nevoi care sunt determinate atât de factorii obiectivi sau factorii subiectivi, încercăm pe cât posibil să căutăm soluții la problemele care pe toți ar trebui să ne preocupe. Este vorba de cantitatea, calitatea și siguranța alimentară de pe glob. Și acest lucru îl facem noi prin tezele de doctorat, pe care le coordonăm noi la universitate sau prin proiectele de cercetare. Pentru că avem teme care vizează comportarea în cultură comparativă a unor noi populații, hibrizi sau soiuri de plante, folosim diferite tipuri de fertilizare”, a declarat Vasile Stoleru, prorector USV Iași.

Ana este inginer horticol, iar teza sa de doctorat se bazează pe evaluarea în cultură comparativă a trei port altoi de pătlăgele vinete. Astfel, în două luni de zile, studenta a reușit să pună pe picioare, în serele USV, o întreagă cultură de vinete atât altoite, cât și nealtoite.

„Din punct de vedere al rezistenței la boli și dăunătorii de sol, creșterea randamentului la unitatea de suprafață, dobândirea unor caractere care asigură rusticitatea plantei, dar și o rezistență mai mare la stresul hidric. Materialul biologic utilizat a fost prezentat de trei portaltoi de tomate, pătlăgele vinete, sălbatice și respectiv Solanum sisymbriifolium, iar ca plante altoite am folosit trei cultivare de pătlăgele vinete, cultivare noi introduse în cultură care se adaptează foarte bine atât condițiilor din spatii protejate, cât și condițiilor din câmp”, a spus Ana, inginer horticol.

Producția în cazul vinetelor altoite a fost de peste 7 ori mai mare, decât cea a vinetelor nealtoite, acestea fiind de asemenea si mai bune calitativ.

Cu ajutorul fondurilor europene și a resurselor proprii Universitatea de Științele Vieții și-a modernizat serele astfel încât să fie capabilă să facă față provocărilor actuale ale societății contemporane, iar studenții să aibă posibilitatea de a învăța să fie buni specialiști într-un domeniu esențial pentru viitorul nostru.