Studenţii de la UMF Iași s-au plâns că au 12 ore de cursuri zilnic la facultate. Abandonul universitar a atins un procent de aproximativ 48%

Senatoarea USR Silvia Dinică a depus o inițiativă legislativă menită să rezolve problema cursurilor excesive la facultate. Propunerea vine în urma plângerilor sute de studenți de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, care se confruntă cu până la 12 ore pe zi și o creștere a taxelor de licență.

Inițiativa depusă de senatoarea USR Silvia Dinică pare să aibă la bază preocuparea pentru drepturile și bunăstarea studenților, în special în contextul în care s-au semnalat probleme legate de numărul excesiv de ore de curs la unele facultăți. Această propunere vizează limitarea zilnică a timpului petrecut de studenți la facultate la maximum opt ore, pentru a le oferi posibilitatea de a se implica în activități suplimentare sau de a lucra în paralel cu studiile.

Silvia Dinică, membră a comisiei de învățământ din Senat, a declarat că majorarea taxelor de școlarizare adaugă o presiune financiară suplimentară asupra studenților, împiedicându-i să își susțină studiile și contribuind la un abandon universitar în creștere. Propunerea ei vizează să protejeze drepturile studenților, limitând timpul petrecut la facultate la maximum opt ore zilnic.

„Acest exemplu de eșec al legislației existente de a proteja drepturile studenților, dar și de a permite un acces facil la studii universitare nu este unic. De aceea, consider necesar ca studenții să nu poată fi obligați să petreacă mai mult de opt ore în facultate zilnic, astfel încât să se poată face activități suplimentare, fie că vorbim de un loc de muncă, fie de un hobby sau altă activitate extracurriculară”, a declarat Silvia Dinică.

Senatoarea subliniază că majorarea taxelor de școlarizare poate contribui la dificultățile financiare ale studenților și la abandonul universitar. De asemenea, menționează că o serie de activități extracurriculare sau de muncă ar putea fi limitate de un program încărcat. „Când alăturăm creșterilor de taxe și programul încărcat, punem studenții în imposibilitatea de a munci în paralel cu facultatea și, deci, în imposibilitatea de a-și plăti studiile. Consecința o știm cu toții: abandonul universitar”, a mai adăugat  senatoarea USR.

Raportul UEFISCDI din 2022 relevă un abandon universitar de aproximativ 48%, subliniind necesitatea unor schimbări în sistemul educațional superior. Propunerea legislativă nu afectează negativ procesul educațional, ci încurajează instituțiile de învățământ să dezvolte orare de cursuri echitabile, asigurând respectarea drepturilor sociale ale studenților.

Inițiativa nu pare să afecteze procesul educațional în mod negativ, deoarece numărul necesar de credite pentru promovarea anului universitar este menționat ca fiind de 30, iar studenții pot atinge aceste credite cu şase ore de cursuri pe zi. Propunerea pare să încurajeze instituțiile de învățământ să elaboreze programe incluzive și să țină cont de drepturile sociale ale studenților. În final, adoptarea sau respingerea acestei inițiative va depinde de dezbaterile din cadrul sistemului legislativ și de susținerea pe care o va primi din partea altor membri ai parlamentului și a societății civile.

UPDATE

Sute de studenti din cadrul Universitatii de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa se plang de cresterea taxelor si cursurile tot mai lungi care ajung si pana la 12 ore pe zi. In ajutorul studentilor, senatoarea USR, Silvia Dinică a depus o initiativa legislativa care ar putea rezolva problema cursurilor excesive din cadrul facultatii.

Taxele tot mai mari din cadrul Universitatii de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa si orele prelungite sunt principalele probleme cu care se confrunta studentii umef-isti. Senatoarea USR Silvia Dinică a depus o initiativa care sa limiteze la maximum opt ore cursurile de la facultate pentru a le oferi studentilor posibilitatea de a se angaja sau de a se implica in activitati de voluntariat.

Silvia Dinică, Senatoare USR:

„A venit de la o situatie cu care s-au confruntat studentii de la Universitatea de Medicina si Farmacie „Grigore T. Popa” din Iasi. Acesti studenti in iunie 2023 protestau ca urmare a deciziilor conducerii universitatii in care se intamplau doua lucruri: universitatea a crescut prezenta obligatorie la cursuri pentru a promova anul si a crescut si taxa pentru programul de licenta unde la suma de 10.000 de lei/an. In acest context, studentii au semnalat o situatie care se intampla la ei in universitate, faptul ca programul de cursuri incepea la 07.30 dimineata si se incheia la 19.30 seara.”

Majorarea taxelor din ultima perioada au pus presiune financiara pe studenti. O parte dintre acestia au renuntat la studii universitare.

Silvia Dinică, Senatoare USR:

„Existau pauze foarte lungi intre cursuri. Prin acest proiect de lege, aceasta este reglementarea pe care am propus-o, faptul ca aceste pauze sa nu mai fie de ordinul orelor pentru ca fiind pauze atat de lungi si cursurile si seminariile disperasate pe perioada unei zile intregi, asta nu le permite studentilor nici sa se angajeze cu jumatate de norma si stim cu toii ca in orasele mari cum este Bucuresti, Cluj, Iasi, Timisoara costul vietii de student este unul semnificativ.”

Initiativa nu va afecta procesul educational in mod negativ, deoarece numarul necesar de credite pentru promovarea anului universitar este mentionat ca fiind de 30, iar studentii pot atinge aceste credite cu sase ore de cursuri pe zi. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *