Student român în Italia, premiat pentru un proiect de salvare a stridiilor / ”Nu m-a deranjat să lucrez toată noaptea pentru a finaliza acest proiect”
Ionuț Alexandru Pascariu, student la Universitatea din Trieste, alături de colegul său italian Davide Vidmar au fost premiați la un concurs internațional desfășurat la Kumbor, Muntenegru, anunță Il Piccolo.
Cei doi, studenți la masteratul de nivel II în robotică la Universitatea din Trieste, s-au remarcat prin realizarea unui clasificator binar cu ajutorul AI.
„Am concurat cu studenți din Muntenegru, Grecia, Serbia și Croația: sarcina noastră a făcut parte dintr-un proiect mai amplu, care se referă la repopularea stridiilor plate în mările noastre”, spune Davide Vidmar.
De fapt, stridiile încep să devină rare în peninsulă. Sunt moluște originare din mările noastre și mari filtratoare, utile pentru regenerarea mediilor marine și cu o valoare importantă pentru economia albastră. Proiectul constă în amplasarea unui fel de „incubatoare” în apa de mare, structuri capabile să găzduiască larvele în faza de metamorfoză de la plancton la scoici. Pentru a decide unde să le plasăm, ni s-a cerut să creăm un sistem capabil să estimeze automat concentrația de larve de stridii prezente într-o probă de apă prelevată în diferite locuri, prin intermediul imaginilor și prin exploatarea tehnicilor de viziune computerizată și de Ai”, spune Davide Vidmar.
„Această experiență ne-a motivat să continuăm pe această cale: a fost un motiv de mândrie să putem pune cunoștințele noastre de robotică și AI în slujba altor tineri cercetători, biologi și oceanografi: colaborarea între diferite discipline este singura modalitate de a avea un impact real asupra cercetării și protecției mărilor noastre”, a transmis și Ionuț Alexandru Pascariu.