Strigăt de disperare al copiilor și juniorilor din Iași

teren fotbal copil

foto: kidadl

Strigat de disperare al copiilor și juniorilor din Iași: „ Vrem terenuri de fotbal!”. Iașul nu are terenuri de fotbal pe iarbă iar copiii, pregătiți acum pe terenuri sintetice, nu mai pot juca după vârsta de 14 ani când ar trebui să joace 11 la 11. Antrenorii spun că viitorii campioni se pierd. Autoritățile au găsit soluții care se vor concretiza abia în câțiva ani, terenuri sintetice pe care vor să le construiască. Dar, acestea afectează în ani articulațiile tinerilor.

„La mulți ani, România! De ziua României vreau să am unde să mă antrenez, chiar daca suntem mai mulți de 20 într-o grupă.”

„La mulți ani, Romania! De 1 Decembie îți doresc să ai mai multe terenuri de fotbal.”

„La multi ani, România! De ziua ta îmi doresc să am unde juca și după 14 ani.”

„La mulți ani, România! Noi ne facem fotbaliștii tăi, tu dă-ne stadioane.” sunt urările de 1 Decembrie ale copiilor.

Speriați de situația care este din ce în ce mai îngrijorătoare, copiii de la un club sportiv din Iași au facut apel către autorități chiar de Ziua Națională. Terenurile de fotbal din Iași reprezintă o adevarată problemă care persistă deja de câțiva ani.

Sincron Liviu Niță – președinte și antrenor academie de fotbal:

„Sunt mari, mari probleme de antrenament pentru copii, în special pentru cei care depășesc vârsta de 14 ani și au nevoie de teren mare. Foarte mulți copii talentați avem care se pierd, ajung la 14 ani și efectiv nu îi putem ajuta.”, a declarat Liviu Niță, președinte și antrenor academie de fotbal.

Cei peste 1300 de copii și juniori înscriși în Iași se antrenează doar pe terenuri sintetice. Grupele mari joacă 11 la 11 pe două terenuri de dimensiuni standard, unul este foarte uzat în Dealul Copoului, iar celălalt este abia refăcut.

Toate cluburile pentru copii efectuează antrenamente pe terenuri sintetice. În aceste condiții, specialiștii atenționează că, în timp, terenurile sintetice pot afecta ligamentele și articulațiilor celor mici. 

„Le va fi mult mai greu, cum le este la fel de greu celor care se antrenează pe iarbă când vin să joace pe sintetic. Sunt două suprafețe total diferite.”, a zis Liviu Niță.

Autoritățile locale speră că problema terenurilor de fotbal să se rezolve, dar prognozează ca termen de finalizare câțiva ani.

Sincron Sebastian Buraga, purtator de cuvant Primaria municipiului Iasi

„Cu siguranță pentru profesioniști vom găsi soluții astfel încât la viitoarea bază sportivă pe care vom reuși să o ridicam în anii urmatori să avem și terenuri care se pretează pentru profesioniști.”, a transmis Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Iași.

În Iași sunt 20 de cluburi private care pregătesc sportivii. Foarte multe încep cu copii de vârste mici, dar de la 14-15 ani nu mai au unde să joace fiind nevoiți să renunțe la visul de a deveni fotbalist. Mulți își continuă cariera în alte orașe, iar pe termen lung Iașul are de pierdut.