Stresul pandemic afectează pielea

iritatii-stres

Stresul din perioada pandemica afecteaza si pielea, sustin specialistii, cauzand probleme dermatologice. Modificarile sunt usor de recunoscut, pielea reactionand atunci cand stresul afecteaza tegumentele.

Stresul intens și pe o perioadă lungă de timp, așa cum a fost în cele aproape 12 luni de pandemie au creat leziuni asupra pielii. Vitiligo, dermatita atopică, acneea vulgară sunt câtva dintre afecțiunile identificate de medici.

prof. univ. dr Laura Gheucă Solovăstru, dir. dep. Dermatologie UMF Iasi

”In aceasta perioada pielea noastră a avut oarece suferințe. Pe de o parte datorită acțiunii directe a stresului și acest lucru în general este ușor de recunocut pentru fiecare dintre noi. Dacă stresul este la cote maxime, modificările de la nivelul pielii apar rapid și le recunoaștem. Pielea devine roșie, pielea devine caldă, devine umedă și câteodată datorită modificărilor vasculare devine palidă.

Dacă stresul este unul prelugit efectul lui cumulativ la nivelul tegumentului se developează alttfel. Aici explicăm apariția diferitelor dermatoze, care nu numai că se înrăutățesc în perioada de stres, dar nici nu au evoluție favorabilă spre vindecare, prentru că stresul la rândul lui împiedică vindecarea leziunilor cutanate.”

Un alt aspect important asupra căruia medicii specialişti atrag atentia îl reprezintă produsele de curățare si dezinfectanții, care folosiți în exces pot produce modificări asupra tegumentului.

prof. univ. dr Laura Gheucă Solovăstru, dir. dep. Dermatologie UMF Iasi

”Stresul pe de o parte, a dus uneori la neglijarea îngrijirii normale a tegumentului sau dimpotrivă, alții au îngrijit în exces tegumentul folosind după cum bine știți dezinfectanți în concentrații mari și în aplicații repetate, producând injurii majore la nivelul tegumentului.”

După un an de pandemie, medicii dermatologi spun că 15% dintre pacienţii COVID 19 au manifestat afecţiuni cutanate.

prof. univ. dr Laura Gheucă Solovăstru, dir. dep. Dermatologie UMF Iasi

”Avem cateva date suficiente care ne permit să afirmăm că infecția cu Covid poate să se developeze la nivelul tegumentului. Sunt leziuni la nivelul pielii care sunt sugestive pentru infecția Covid și acestea nu sunt puține. Începând de la simpla înroșire a pielii cu pete mici multe care sunt diseminate pe întreg organismul, terminând cu leziuni de tip aspect degerătură care apare la extremități, extremitățile membrelor, adică la degetele de la mâini, la degetele de la picioare, la vârful nasului, alte leziuni care imită acneea, leziuni cu puroi mici, disemintae nu numai pe față dar și pe trunchi. Leziuni cu lichid la nivelul tegumentului, tegumentul trunchiului care poate să imite o erupție variceliformă.”

Specialiștii recomandă ca după folosirea repetată a dezinfectantului, să spălăm mâinile cu un săpun blând, să aplicăm o loțiune emolientă și să dăm posibilitatea pielii să își refacă resursele pe care le are. Aceștia precizează că pielea trebuie protejată, pentru că tegumentul poate fi un rezervor important pentru virusul Covid.