Strazile din Iasi, igienizate cu o solutie produsa in Olanda

strazi_iasi

Primaria se lauda ca spala zilnic strazile cu o solutie minune, care detine praful la sol ore in sir. De patru luni de zile, drumurile din oras sunt igienizate, iar calitatea aerului este mai buna, sustine edilul sef, Mihai Chirica.

Produsul, cumparat din Olanda, este folosit si pentru curatarea spatiilor publice din strainatate. Substanta mentine drumurile umede pentru o perioada lunga de timp, iar praful nu se mai ridica in aer la fel de usor.

La fiecare tona de apa se adauga cinci litri din solutia non toxica. Iar rezultatele se vad deja, spune primarul Mihai Chirica.

Mihai Chirica, primar Iasi: „S-a injumatatit numarul de depasiri la PM10, la praf, pentru noi inseamna o victorie impotriva poluarii. Dam cu o solutie de aproape 4 luni de zile, este o solutie speciala, care are toate normele cerute de lege, inclusive cerute de Agentia Nationala de Protectie a Mediului. Are rolul de a tine praful la nivelul solului, astefl incat prin maturare, aspirare sau spalare sa se duca direct catre reteaua de canalizare. Este solutie pe care au inventat-o olandezii, datorita materialelor pulverulente care se produceau acolo, din transportul de ciment, praful de la carbune, praful in general, pe care noi am gasit-o, am vazut ca se foloseste si in orasul Rotterdam si am spus sigur ca da, vrem si noi sa salvam, cat mai mult, calitatea aerului din oras„.

Chiar si asa, masuratorile facute de fizicieni nu arata o imbunatatire a calitatii aerului din oras.

Silviu Gurlui, Facultatea de Fizica: „In ultimele patru luni, masuratorile din Iasi, mai ales la periferie, s-au inregistrat valori enorme, valori foarte mari pricind particulele mici, PM 10, PM 2.5, de 8-10 ori peste limita maxima admisibila. Nu am inregistrat nicio imbunatatire, lucru pe care il confirma si cetatenii, de altfel. Eu sunt sceptic. Aceasta substanta poate produce, mai departe, efecte secundare in trafic sau producerea altor compusi chimici, care pot fi poluanti. Nu am gasit in literatura de specialitate, niciun astfel de tratament sau tehnologie pentru a retine la sol astfel de poluanti‘.

In ultimele patru luni, aproape 300 de mp din suprafata Iasului au fost igienizate cu ajutorul substantei produsa in portul Rotterdam. Poluarea declaseaza si cauzeaza astmul si alte boli bronsice, inclusiv atac cerebral, in cazul persoanelor predispuse la astfel de afectiuni. Iar durerile de cap devin tot mai frecvent intalnite, spun doctorii de la Spitalul de Pneumoftiziologie.

In ultimii 3 ani, peste 2.4 milioane de cetateni au fost diagnosticati cu boli cronice respiratorii. Anual, in Romania, se inregistreaza peste 25 de mii de decese cauzate de poluare.

La Iasi, statistica arata ca fiecare locuitor al orasului are la dispozitie cel mult 11 mp de spatiu verde, desi necesarul ar fi de macar 24 de mp. Lipsa zonelor verzi duce la imbolnavirea, in timp, a oamenilor, in special a celor cu probleme de sanatate.