Strategie Nationala pentru combaterea consumului de droguri

droguri

Rapoartele nationale arata ca substantele psihoative si cannabisul sunt cele mai consumate droguri in randul adolescentilor. Pentru a preveni si combate consumul in randul populatiei, reprezentantii Agentiei Nationale Antidrog au elaborat o Strategie Nationala. Aceasta va fi pusa in aplicare impreuna cu autoritatile locale pentru ca tinerii sa fie mai constienti cu privire la riscurile la care se expun atunci cand consuma droguri.

Numărul consumatorilor de droguri se menține constant de câțiva ani. Potrivit statisticilor naționale, în rândul elevilor de 16 ani, cel mai consumat drog ilicit este canabisul, acesta fiind urmat de noile substanţe psihoactive. 8,7% dintre adolescenții de 16 ani au consumat canabis de-a lungul vieții, 7,2% au consumat în ultimul an, iar 3,3% dintre ei au consumat și în ultima lună. În topul drogurilor preferate de adolescenți, noile substanţe psihoactive se situează pe locul doi, după canabis.

În acest an, Agenția Națională Antidrog a elaborat și ulterior a fost aprobată de Guvernul României Strategia Națională în domeniul drogurilor pentru perioada 2022-2026, patru ani. Împreună cu această strategie a venit un plan național de acțiune. Pe baza lui la nivel local, am întocmit un plan local de acțiune în funcție de nevoile societății în care noi ne desfășurăm activitatea”, a declarat Marius Manea, șeful Centrului Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Iași.

Reducerea cererii de droguri constă într-o paletă de acțiuni complementare, ce include prevenirea, depistarea și consilierea, persoanelor dependente de droguri.

Cuprinde totalitatea acțiunilor pe care noi le vom desfășura în colaborare interinstituțională pe partea de prevenire a traficului și consumului de droguri și pe partea de asistență a consumatorilor de droguri. Ce este important de menționat este faptul că în domeniul traficului de droguri colaborarea este absolut necesară. Nu putem să acționăm pe o singură instituție. Ci dimpotrivă, doar împreună pentru că dezideratul este unul comun  și acela de a dezvolta copii într-un mediu de viață sănatos, armonios și de a trăi într-o societate în spritul legii”, a mai spus Marius Manea.

Doar în primele șase luni ale acestui ani, 70 de persoane au ajuns la Centrul Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Iași.