Strategia Iașului pentru următorul deceniu va fi aprobată în această toamnă

Cele două documente care vor trasa direcțiile de dezvoltare a Iașului la orizonul anilor 2030 vor fi aprobate în această toamnă de către Consiliul Local (CL), fiind vorba despre Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (SIDU) și Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD).

Aceste documente vor sta la baza accesării de fonduri europene pentru exercițiul bugetar european 2021 – 2027. În primă fază, documentele au făcut obiectul unor dezbateri între autoritățile și instituțiile locale, iar pe 14, respectiv 15 septembrie, va veni rândul publicului interesat să facă propuneri în cadrul unor consultări la sediul Primăriei: pe 14 septembrie va fi dezbătut PMUD, iar a doua zi SIDU.

Ambele documente sunt instrumente de planificare pe termen mediu și lung care au rolul de a contura viitorul municipiului Iași și a Zonei Metropolitane, având ca ani de referință perioada cuprinsă între 2021 și 2030.

„Scopul principal al unui asemenea document (SIDU, n.r.) este acela de a fundamenta deciziile de investiții prin actualizarea principalelor trăsături socio-economice și demografice ale urbei, însă, în același timp făcând referire la dezvoltarea spațială a orașului în timp și la elementele ce țin de cadrul construit și natural”, este contextul strategic de elaborare a SIDU.

„PMUD reprezintă o documentaţie complementară strategiei de dezvoltare teritorială periurbană / metropolitană şi a planului urbanistic general (P.U.G.) şi constituie instrumentul de planificare strategică teritorială prin care este corelată dezvoltarea spaţială a localităţilor şi a zonei periurbane sau metropolitane a acestora cu nevoile de mobilitate şi transport ale persoanelor şi mărfurilor, având ca ținte principale îmbunătățirea accesibilității și o bună integrare a diferitelor moduri de mobilitate și transport”, este contextul strategic de elaborare a PMUD.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *