Stocurile de măști și mănuși din spitale, aproape de zero

Medicii din spitale, la un pas sa ramana fara masti si manusi de protectie. Stocurile de materiale sanitare sunt din ce in ce mai mici, in conditiile in care apar tot mai multi pacienti cu diagnosticul de coronavirus. Managerii unitatilor medicale au anuntat Ministerul Sanatatii despre o posibila lipsa a produselor de protectie.

Lunar, Institutul Regional de Oncologie trateaza peste 5.000 de pacienti diagnosticati cu diverse forme de cancer, bolnavi veniti din toate judetele Moldovei. Pentru fiecare pacient, unitatea medicala trebuie sa asigure masti si manusi de protectie. Bolnavilor li se adauga si personalul medical si auxiliar, cu totii fiind obligati sa poarte echipamente de protectie. Insa stocurile de astfel de materiale mai ajung pentru o scurta perioada de timp, spune managerul de la IRO.

„Avem, dar nu pentru foarte mult timp, 2-3 saptamani. Stiti foarte bine ca ele lipsesc de pe piata, chiar daca preturile au crescut foarte mult. Avem comenzi date, avem promisiuni de la furnizorii nostri ca li le vor livra, incercam sa tinem stocurile din scurt. Am facut inventare cu stocurile de pe sectii, in asa fel incat atunci cand semnam bonurile de consum sa stim ce si unde dam. Incercam sa vedem unde e fluxul cel mai mare de pacienti, unde se consuma cele mai multe materiale si acolo dam cele mai multe materiale, e vorba de zona de spitalizare de zi si de Ambulatoriu, unde sunt cei mai expusi si incercam sa luam cele mai bune masuri, in conditiile date.”, a declarat ec. Mihaela Grosu, manager al Institutului Regional de Oncologie Iasi.

Probleme cu stocurile sunt si la cel mai mare spital de pediatrie din NE Romaniei.

„Nu vedeti ca am masca? Este luata de la nivelul spitalului. Avem pentru toti colegii. Nu va pot garanta care este termenul de utilizare a acestora, care va fi momentul. S-au facut necesare estimative pentru aceste echipamente de protectie, atat cel obisnuit, cat si cel care este de utilizat in contextul epidemiologic actual.”, a declarat prof, univ. dr. Tamara Rosu Solange, sef UPU Spitalul de Copii “Sf Maria” Iasi.

La Spitalul de Boli Infectioase din Iasi, zilnic sunt utilizate aproximativ 2.000 de masti de protectie, atat de pacienti, cat si de personalul medico-sanitar. Deocamdata, unitatea medicala are asigurate echipamente de protectie pentru inca o luna de zile. Toate spitalele din Iasi au facut solicitare la Ministerul Sanatatii, pentru ca stocurile de masti si manusi de protectie sa fie refacute. De asemenea, medicii au cerut si mai multe costume pe care sa le poarte in prezenta pacientilor infectati de coronavirus.

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!