Stilul de viață haotic afectează generații întregi susțin specialiștii de la Institutul de Psihiatrie Socola

Intr-o societate contemporana aflata intr-o goana permanenta dupa performanta si eficienta, calitatea vietii este din ce in ce mai afectata de un dusman invizibil, dificultatea de concentrare. De la adultii prinsi in aglomerarea profesionala si pana la copiii suprasolicitati, tot mai multi resimt efectele unui stil de viata alert, dezechilibrat, in care grija pentru sanatatea mintala este lasata pe ultimul loc.
Oboseala acumulată, lipsa odihnei și bombardamentul informațional contribuie la o stare de epuizare, cu efecte negative asupra atenției și echilibrului emoțional.
Elena Ungureanu – Medic Primar Psihiatru Institutul de Psihitrie Socola Iași: “Datorită faptului că, în ziua de astăzi suntem supuși la mult volum informațional, în general, fie că suntem la vârsta în care suntem în plină activitate profesională, familial suntem solicitați pe multe planuri, fie că vorbim de persoane mai în vârstă”.
Dificultatea de concentrare nu mai este demult o problemă exclusiv a adulților. Și copiii se confruntă cu presiuni care depășesc uneori capacitățile lor de adaptare. Programul supraîncărcat, temele, activitățile extracurriculare și expunerea constantă la informație le diminuează atenția și le micșorează capacitatea de a fi prezenți.
Elena Ungureanu – Medic primar psihiatru Institutul de Psihitrie Socola: “Dar și copiii, dacă ne uităm ei au un program destul de încărcat, pentru că merg la școală, au temele, mare parte din copii au și activități suplimentare, că fac un sport, muzică sau alte pregătiri. Și ei sunt bombardați cu multă informație, plus că au și ei nevoia lor de socializare cu prietenii lor, c-o fac prin intermediul rețelelor de socializare sau când se întâlnesc fizic. Toată asta presupune o bombardare informațională și a lor și atunci normal că atenția lor este distribuită în multe părți“.
Specialiștii atrag atenția că este esențial să învățăm să ne acordăm timp pentru odihnă. Într-o lume care cere tot mai mult, avem nevoie să ne întoarcem la priorități simple, dar absolut vitale, somn de calitate, pauze și timp de calitate cu oamenii dragi.