Știai că-ți poți antrena mintea practicând aceste 7 sporturi ale minții?

O minte activă este esențială pentru menținerea acuității cognitive și îmbunătățirea performanței mentale, iar jocurile de strategie și logică au devenit instrumente valoroase în această privință. Îți prezentăm în continuare 7 sporturi ale minții, care te vor stimula, te vor provoca și te vor antrena la nivel cerebral, într-o manieră interactivă.

Șah

Șahul este un joc de strategie în care doi jucători își confruntă armatele pe o tablă de 64 de pătrățele. A apărut în India, în secolul al VI-lea, sub numele de „Chaturanga” și s-a răspândit rapid în Asia și Europa. Fiecare piesă are mișcări specifice și obiectivul principal este de a pune regele adversarului în imposibilitatea de a efectua o mutare, în timp ce este atacat. Odată cu avansul tehnologiei, șahul online a devenit extrem de popular, cu milioane de jucători concurând zilnic pe platforme precum Chess.com sau Lichess.

Integrame

Integramele, sau cuvintele încrucișate, sunt jocuri de cuvinte care au apărut la începutul secolului XX. Jucătorii sunt provocați să completeze grile cu cuvinte în baza indicațiilor oferite. Acest proces de asociere și raționament solicită abilitățile cognitive și îmbunătățește vocabularul. Odată cu dezvoltarea internetului, au apărut mai multe platforme oferă posibilitatea rezolvării integramelor online, așa că pasionații de cuvinte se pot antrena oricând, oriunde, folosind un smartphone, o tabletă sau un computer.

2048

Născut în anul 2014, 2048 este un joc de logică și strategie care se bazează pe matematică. Inventat de tânărul dezvoltator Gabriele Cirulli, jocul a fost inspirat din alte titluri similare, precum „1024” și „Threes”. Jucătorii trebuie să combine numerele pe o tablă, în încercarea de a obține o căsuță care să însumeze 2048. Cu fiecare mișcare, complexitatea crește, necesitând strategie și previziune. Popularitatea lui 2048 a crescut într-o manieră cu totul neașteptată, jocul fiind accesibil direct din browser sau prin intermediul aplicațiilor dedicate.

Poker

Pokerul, un joc care datează din secolul XIX în Statele Unite, combina aptitudinile matematice cu intuiția și citirea adversarului. Jucătorii își formează combinații de cărți, punându-și la încercare abilitățile de bluff și decizie sub presiune. În era digitală, pokerul online a cucerit lumea, oferindu-le pasionaților posibilitatea de a participa la numeroase campionate internaționale, precum și acces la tot felul de camere cash și turnee, unde se pot duela cu adversari din toate colțurile lumii. Deși există multiple variații ale jocului, Texas Hold’em este, de departe, cea mai populară variantă de poker în acest moment.

Sudoku

Acest joc de numere, originar din Japonia, solicită raționamentul logic și observația atentă. În ciuda simplității sale aparente, există peste 6 sextilioane (6 urmat de 21 de zerouri) de soluții posibile pentru o grilă completată corespunzător. Grila de 9×9 casete trebuie completată astfel încât fiecare rând, coloană și sub-grilă să conțină numerele de la 1 la 9 o singură dată. Aventura Sudoku s-a extins în mediul online, cu niveluri variate de dificultate și provocări care mențin creierul activ și alert.

Minesweeper

Minesweeper a devenit popular în anii 1990 datorită sistemului de operare Windows. Jucătorii trebuie să identifice locațiile minelor, pe o grilă predefinită, însă fără să le activeze. Aceștia se vor folosi de indiciile numerice care sunt revelate după fiecare click, pentru a deduce unde sunt plasate minele și unde este cel mai sigur să facă următoarea mișcare. Greșelile sunt decisiv, întrucât o singură mișcare greșită poate încheia jocul. În contextul avansului tehnologic, Minesweeper a fost adaptat într-o varietate de platforme online, unde jucătorii pot concura sub diverse niveluri de dificultate, pentru a stabili cel mai timp.

Go

Go este unul dintre cele mai vechi jocuri de strategie, având o istorie care se întinde pe mai bine de 2.500 de ani. Jucătorii plasează pietre negre sau albe pe o tablă, cu obiectivul de a captura teritoriul adversarului. Deși are reguli aparent simple, Go este un joc cât se poate de complex, unde pot fi aplicate o multitudine de strategii și tactici. Creșterea sa în popularitate în vest în secolul XX a fost accelerată de adaptarea jocului în mediul online. Astăzi, platforme precum Online-Go permit entuziaștilor să se confrunte cu adversari din toată lumea, beneficiind de dueluri rapide și de analize aprofundate ale mișcărilor.