Stelian Ion : „România riscă blocarea fondurilor europene, inclusiv banii din PNRR”

stelian-ion-1-1070x600

Fostul ministru al Justiției, deputatul USR Stelian Ion, susține că desființarea Secției speciale de anchetare a magistraților slăbește lupta anticorupție, iar dacă legea va trece de Parlament, România riscă blocarea fondurilor europene.

„Înseamnă că dacă în România se va merge pe aceeași linie pe care din păcate văd că se merge astăzi, este posibil la un moment dat să ni se taie aceste fonduri europene, este un risc major, este un risc real și trebuie să fim foarte atenți cum legiferăm în România, e important să reparăm legile justiției stricate în perioada Dragnea, dar din păcate, nu văd că se întâmplă lucrul ăsta. Ca atare, lupta pe care o ducem în Parlament acum și în mai puțin de o oră o să înceapă în Comisia Juridică a Camerei Deputaților ședința în care se dezbate proiectul de așa-zisă desființare a SIIJ, propus de ministrul Cătălin Predoiu, deci modul în care se legiferează e foarte important”, a declarat Stelian Ion pentru RFI.

Acesta a mai adăugat că proiectul „arată prost, arată că se înlocuiește o problemă cu altă problemă, poate chiar mai mare decât cea inițială, pentru că noua structură va avea forță mai mare, așa e conceput proiectul. Arată prost, pentru că încalcă în mod flagrant competența DNA, o chestiune care vizează lupta împotriva corupției, deci prin acest proiect este slăbită lupta împotriva corupției (…). Este o păcăleală, efectiv”.

Acesta a mai precizat că România riscă să nu mai primească banii din Planul Național de Redresare și Reziliență.

„Să spun că ne decredibilizăm e prea puțin. România riscă și ratarea obiectivului de ridicare a MCV, riscă și blocarea la un moment dat a acordării fondurilor europene, inclusiv banii din PNRR, din aceste cauze, legate de nerespectarea statului de drept”.