Stefăneşti (jud. Botosani), oraşul unde foamea îşi rupe gâtul

stefanesti 4

Orașul Ștefănești este poarta de intrare în Europa dinspre Republica Moldova. Este la 5 kilometri de Vama Stânca, la mai puțin de 50 de kilometri de municipiul Botoșani și la aproximativ 85 de kilometri de Iași. Oraș european este doar în acte. În realitatea a rămas o comună așa cum era până în 2004 când locuitorii au votat la referendum să se transforme în oraș. Acum regretă. Atât locuitorii cât și autoritățile locale.

Oamenii spun că trecerea de la comună la oraș nu le-a adus decât impozite și taxe mai mari. Autoritățile locale susțin că au avut de pierdut în ceea ce privește atragerea de fonduri europene. Fiind un oraș cu puțin peste 5000 de locuitori, nu prea a avut acces la banii europeni. Au stat la mila guvernelor care au împărțit banii mai mult pe criterii politice.

 “Odata cu obtinerea statutului de oras, s-au pierdut niste proiecte care erau valabile pentru comune. Noi incercam sa obtinem cat mai multe proiecte in situatia actual desi este mai dificil…Oamenii traiesc din agricultura ca inainte sa fie declarat oras”, sustine Toader Rotari, viceprimarul Stefanestiului.

În centrul orașului sunt câteva blocuri care seamănă cu ghetourile din cartierul bucurestean Ferentari. Oamenii au sobe iar rețeaua de apă și canalizare este într-un stadiu avansat de degradare. În apropierea primăriei, o ceată de tineri, numai buni de muncă, stau și mănâncă semințe. Doi bărbați intinsi pe iarbă joacă un joc cu cărți. Traficul cu tigari in zona este in floare. Când văd camera de filmat, se simt deranjați. Apoi, încep să se plângă că primăria nu face, că nu au condiții. Incep să facă glume pe seama poștasului care trece cu bicicleta prin zonă și a celor de la Antifraudă veniți în control prin Ștefănești. În zona primăriei, sunt câteva străzi asfaltate dar spre periferii vedem ulițele cu piatră și pline de praf. Oamenii sunt deranjați și nu prea de condiții. Par să se fi obișnuit. O femeie era mai deranjată de faptul că primăria nu a făcut zilele orașului.

„Noi suntem de la oras cu gatul ros de traista. Suntem doar cu impozitele la oras dar in rest…Macar daca ne faceau ziua orasului nici asta nu s-a facut. Vai de capul nostrum, cu orasul nostru…L-au trecut ca este oras pentru impozit si pentru ca sa le faca locuri de munca in primarie. Acolo este cumatra, mama, fiica, toti sunt rude acolo” sustin doua localnice.

O altă femeie care locuiește în mahala, ne spune că centrul orașului arată destul de bine și este optimistă că se vor rezolva și problemele locale. Ea pare mai preocupată de ce se întâmplă la București și de conflictul dintre Iohannis și Dragnea.

“Arata ca la tara. Va arata ca oras daca se va face ceva dar targul este frumusel. E bun si asa, sanatate sa fie si pace si liniste intre partide si domnul presedinte” spune femeia.   

In Stefanesti, la fel ca in alte orase mici, timpul s-a oprit in loc. Masinile scumpe se impiedica de carute pe drumurile micului oras. Se simt oamenii europeni? Nicidecum. Din viata scapa cine poate, restul Dumnezeu cu mila!

Un reportaj realizat de Razvan Sauciuc (www.btonline.ro)