Statuia domnitorului Ștefan cel Mare de la Podul Înalt va fi restaurată

statuie

Statuia ecvestră a domnitorului Ștefan cel Mare de la Podul Înalt a intrat, de astăzi, în procesul de restaurare. Consiliul Județean Vaslui a predat amplasamentul constructorului, care a câștigat licitația pentru reabilitarea ansamblului, și s-a trecut la organizarea de șantier.

Proiectul presupune intervenții de stabilizare a terenului pe care este amplasată statuia domnitorului, consolidarea și restabilirea soclului, refacerea celor două terase, curățarea statuii din bronz, refacerea patinei la statuie, dar și la cele două basoreliefuri, restaurarea treptelor și alte lucrări necesare. Lucrările au ca scop promovarea turistică.

”De asemenea, pe un teren adiacent celui pe care se află monumentul, care este în domeniul public al comunei Muntenii de Jos, se vor realiza un parc tematic ”Ctitorii Ștefaniene”, un teatru de vară cu 350 locuri, care va oferi posibilitatea susținerii unor evenimente culturale, și un spațiu în aer liber dedicat susținerii unor evenimente de tipul târgurilor cu produse tradiționale”, a declarat Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.

Investițiile fac parte din Proiectul ”Let’s discover Stefan cel Mare traces together” / ”Pe urmele lui Ștefan cel Mare” (Cod 1HARD/2.1/107), care se implementează în cadrul Programului Operațional Comun „România-Republica Moldova 2014-2020”, Consiliul Județean Vaslui având calitate de aplicant, alături de Consiliul Raional Hîncești (R. Moldova), Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui și Primăria comunei Muntenii de Jos, în calitate de parteneri.

Turiștii nu vor mai avea acces pe o perioadă determinată la vizitarea Ansamblului monumental Podul Înalt de la Băcăoani, comuna Muntenii de Jos.

Valoarea totală a întregului proiect este de peste 1,6 milioane de euro, din care mai mult de 1,4 milioane de euro revin Consiliului Județean Vaslui.

Termenul de finalizare a lucrărilor este de 12 luni.