Statistici ingrijoratoare. 48 tone de microplastic in apele Dunarii

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a comentat rezultatele unui studiu ingrijorator fata de cantitatea de microplastic subliniind importanța protejării atât a apelor de suprafață, cât și a celor subterane. El a adus în atenție faptul că microplasticul a fost descoperit nu doar în Dunăre, ci și în Lacul Siriu, situat la peste 1.000 de metri altitudine.

„Astăzi, am aflat rezultatele unui studiu care m-a alarmat profund. Acest studiu se concentrează pe cantitatea de plastic, atât microplastic cât și macroplastic, prezentă în Dunăre și, din nefericire, în stomacurile a peste 90% din păsările care trăiesc în apropierea Dunării. Peste 48 de tone de microplastic reprezintă o cantitate semnificativă, mai ales când avem în vedere că aceste particule sunt de dimensiuni foarte mici, adesea câțiva microni, și nu se descompun niciodată. Toate aceste cantități de plastic descoperite în Dunăre, în cele trei puncte de prelevare, ne cer să luăm măsuri concrete, iar această problemă ar trebui să ne îngrijoreze”, a declarat ministrul Mediului.

Acesta a mentionat ca microplastic a fost gasit si in lacurile montane. „Am găsit microplastic şi în Lacul Siriu, un lac de munte, la peste 1.000 de metri altitudine. Iar dacă în lacurile de munte avem cantităţi însemnate de plastic atât în apă, cât şi în sedimentele acelor lacuri, nu a fost o mare surpriză să constatăm că aceste cantităţi se regăsesc şi în celelalte cursuri de apă, Dunărea fiind fără îndoială un astfel de un astfel de curs de apă”, a adaugat Mircea Fechet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *