Statele Unite intenționează să ofere 50 de avioane Uzbekistanului și Tadjikistanului pentru lupta împotriva terorismului

Statele Unite au în vedere furnizarea a aproape 50 de avioane militare Uzbekistanului și Tadjikistanului în schimbul ajutorului în lupta împotriva terorismului din Afganistan, transmite Politico.

Potrivit unui înalt oficial al Pentagonului, scopul Washingtonului este de a furniza un număr de avioane guvernelor Uzbekistanului și Tadjikistanului în schimbul unui acord informal de „aprofundare a relațiilor de securitate” în ceea ce privește protecția frontierelor și combaterea terorismului.

Interlocutorul publicației a menționat că, în acest moment este mai probabil ca acordul să includă accesul la informațiile deținute de Uzbekistan și Tadjikistan despre rețelele teroriste din Afganistan.

În ceea ce privește orice acord de bază, această problemă nu este discutată în acest moment, a spus un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării.

„Departamentul Apărării nu caută în prezent nicio bază sau prezență permanentă a forțelor militare americane în Asia Centrală în niciun scop”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Robert Lodewick.

Politico clarifică că, vorbim despre 46 de aeronave pe care piloții forțelor aeriene afgane le-au livrat în Uzbekistan și Tadjikistan vara trecută după capturarea Kabulului de către talibani.

Potrivit publicației, printre vehiculele livrate se numără avioanele C-208, avioanele de atac ușor A-29 Super Tucano, precum și elicopterele Mi-17, Mi-25 și UH-60 Black Hawk.

Talibanii insistă că avioanele sunt proprietatea Afganistanului și cer returnarea lor. Cu toate acestea, autoritățile uzbece și tadjice spun că sunt proprietatea SUA și nu vor fi returnate.

Potrivit unui înalt oficial al Departamentului de Apărare al SUA, ambele țări din Asia Centrală sunt „cu siguranță foarte interesate” de păstrarea aeronavelor.