Statele NATO au inceput consultari privind necesitatea punerii in alerta a armelor nucleare

Statele membre NATO au început consultări cu privire la necesitatea punerii în alertă a armelor nucleare, a declarat secretarul general al alianței, Jens Stoltenberg, pentru The Daily Telegraph.

“Nu voi intra în detalii operaționale despre câte focoase nucleare ar trebui să fie operaționale și care ar trebui să fie depozitate, dar trebuie să ne consultăm cu privire la aceste probleme. Exact asta facem”, a spus el. Șeful NATO a adăugat că transparența în această problemă „ajuta la transmiterea mesajului direct” că NATO este o „alianță nucleară”.

„Scopul NATO este, desigur, o lume fără arme nucleare, dar atâta timp cât vor exista arme nucleare, vom rămâne o alianță nucleară, pentru că o lume în care Rusia, China și Coreea de Nord au arme nucleare, iar NATO nu, este o lume mai periculoasă”, a subliniat Stoltenberg.

El a spus că este deosebit de îngrijorat de China, care investește masiv în arme avansate și va crește numărul focoaselor sale nucleare la 1.000 până în 2030. „Și asta înseamnă că, într-un viitor nu foarte îndepărtat, NATO s-ar putea confrunta cu ceva nu s-a confruntat niciodată până acum, și anume doi potențiali adversari nucleari – China și Rusia, desigur, acest lucru are consecințe”, a spus șeful NATO.

Modernizarea arsenalelor nucleare

Stoltenberg a adăugat că SUA și aliații săi europeni își modernizează în prezent arsenalele nucleare. „SUA își modernizează bombele gravitaționale pentru focoasele nucleare pe care le au în Europa, iar aliații europeni modernizează avioanele care vor fi dedicate misiunii nucleare a NATO”, a spus el.

Potrivit ziarului, Marea Britanie a desfășurat aproximativ 40 din cele 225 de focoase nucleare ale sale, în timp ce SUA au 1.700 de focoase (și alte 3.700 în rezervă). În același timp, ziarul a subliniat că Franța „nu își pune arsenalul atomic la dispoziția alianței din cauza unei decizii de lungă durată de a-și menține independența față de propria sa descurajare”.

Comentând situația din Ucraina, Stoltenberg a cerut țărilor occidentale să sprijine în continuare Kievul. „Cred cu tărie că, dacă [președintele rus Vladimir] Putin va prevala în Ucraina, vom deveni mai vulnerabili și atunci va trebui să investim și mai mult în apărarea noastră”, a subliniat el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *