Statele membre UE au convenit asupra sprijinului financiar la nivel macro pentru Ucraina
Ambasadorii statelor membre UE repartizate la Uniunea Europeană au ajuns la un acord cu privire la pachetul de sprijin financiar planificat a fi acordat Ucrainei, care include un împrumut extraordinar la nivel macro de până la 35 de miliarde de euro, precum și un mecanism de cooperare în materie de credite care ajută Ucraina să ramburseze împrumuturi de până la 45 de miliarde de euro, a informat miercuri Consiliul UE.
Potrivit anunțului de la Bruxelles, scopul sprijinului financiar este de a oferi asistență imediată pentru a atenua nevoile urgente de finanțare ale Ucrainei, care, după cum s-a subliniat, au fost agravate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.
La mijlocul lunii septembrie, Comisia Europeană a propus Ucrainei un împrumut de asistență macrofinanciară (AMF) în valoare de 35 de miliarde de euro, ca si contribuție a UE la sprijinul financiar de până la 45 de miliarde de euro oferit de UE și de cele șapte țări industriale cele mai avansate ale lumii. (G7).
Pentru a se asigura că sprijinul financiar la nivel macro ajunge în Ucraina cât mai curând posibil, statele membre au convenit că, dacă Parlamentul European acceptă propunerea comisiei UE fără modificări, atunci și consiliul va contribui la adoptarea textului fără amendamente.
S-a raportat că acordul permite ca rambursarea împrumuturilor să fie garantată cu venituri din dobânzile fondurilor rusești stocate în băncile UE și apoi înghețate sub sancțiuni.
Mecanismul de creditare plătește aceste resurse, precum și sumele primite de la statele membre și alte țări sub formă de contribuții voluntare sau în alte moduri, sub formă de sprijin financiar pentru Ucraina. Scopul său este de a ajuta țara să-și ramburseze împrumuturile, au scris ei.
În cadrul sancțiunilor introduse de UE împotriva Rusiei, din februarie 2022, activele băncii centrale ruse stocate în instituțiile financiare ale statelor membre, în valoare de aproximativ 210 miliarde de euro, au fost înghețate.
Profitul generat este estimat la aproximativ 2,5-3 miliarde de euro anual si in functie de rata dobanzii. Aceste venituri extraordinare nu sunt active ale statului și nu trebuie să fie puse la dispoziția băncii centrale ruse nici după încheierea înghețului, au informat aceștia. Se așteaptă ca Parlamentul European să adopte regulamentul în sesiunea plenară programată pentru a doua jumătate a lunii octombrie.
După adoptarea de către Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene intenționează să aprobe textul printr-o procedură scrisă cu scopul ca împrumutul MAE să devină disponibil în 2024, plătit în 2025, și să fie rambursat în maximum 45 de ani. Decretul intră în vigoare în ziua următoare anunțării sale după adoptarea sa definitivă.