Stare de urgenta in Islanda dupa ce s-au inregistrat 800 cutremure legate de o posibila eruptie vulcanica

Islanda a declarat stare de urgență, iar polițiștii au îndemnat locuitorii să evacueze orașul de coastă Grindavík, în urma unui val intens de cutremure în sud-vestul țării, legat de o posibilă erupție vulcanică. Aproape 800 de cutremure au fost înregistrate vineri între miezul nopții și ora 14.00, cele mai puțin adânci, la o adâncime de 3-3,5 kilometri, potrivit Biroului meteorologic islandez.

În declarațiile de vineri, Agenția de Protecție Civilă din Islanda a declarat că un tunel de magmă care se formează ar putea ajunge la Grindavík. Însă, până vineri seară, autoritatea islandeză a declarat că a fost imposibil de spus dacă și unde ar putea pătrunde magma la suprafață.

„Cutremurele pot deveni mai mari decât cele care au avut loc deja, iar această secvență de evenimente ar putea duce la o erupție. Cu toate acestea, încă nu există semne că magma se apropie de suprafață. Progresul său este monitorizat îndeaproape”, a precizat Agenția de Protecție Civilă.

Magma este un amestec de roci topite și semi topite care se găsește sub suprafața Pământului și care poate provoca o erupție atunci când ajunge la suprafață, devenind lavă. Autoritățile au îndemnat locuitorii să evacueze cu calm și au subliniat că nu există un pericol iminent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *