Stare de alertă în Hunedoara: gunoi neridicat în 61 de localități

gunoi-neridicat-alba-iulia-e1626198593349

foto: G4Media

În 61 de unităţi administrativ-teritoriale, din cele 69 ale judeţului Hunedoara, gunoul nu a mai fost ridicat din 4 decembrie din cauză că operatorul regional de colectare şi transport are conturile blocate de Consiliul Judeţean (CJ) şi nu mai dispune de resursele financiare pentru plata carburantului sau a angajaţilor. Autoritățile fac demersuri pentru declararea stării de alertă.

Oamenii se plâng pentru că căntainere sunt deja pline, iar în punctele de colectare zac zeci de saci cu deșeuri.

„Serviciul integrat de gestionare a deşeurilor judeţul Hunedoara” – ADI Deşeuri -, a solicitat Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) să adopte o hotărâre prin care în cele 61 de localităţi afectate să fie declarată starea de alertă, apreciind că situaţia este „deosebit de gravă”, a informat Instituţia Prefectului.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) va solicita acordul Ministerului Afacerilor Interne pentru declararea stării de alertă.

„Imediat ce acesta va fi obţinut, printr-o hotărâre a CJSU Hunedoara va fi declarată stare de alertă pentru cele 61 de localităţi”, precizează Prefectura Hunedoara.

Operatorul regional de salubritate, Brai-Cata SRL, a anunţat că nu a mai putut ridica resturile menajere deoarece conturile bancare ale societăţii au fost blocate prin poprire cerută de CJ Hunedoara, din cauză că firma nu a achitat o redevenţă. Totodată, primăriile din cele 61 de localități afectate au facturi neachitate în sumă de aproape 14 milioane de lei.

În replică, primăriile din Deva, Hunedoara şi Orăştie au anunţat deja că sunt cu plăţile la zi, iar pentru acele facturi pe care le apreciază ca fiind „fără un temei real” s-au adresat instanţelor de judecată.