Stagii de pregătire pentru studenții de la medicină și stomatologie

UMF-Iasi

Stagiile de practică au o importanță foarte mare pentru studenții de la facultățile de medicină. UMF Iași a accesat un proiect prin care peste 300 de studenți de la mai multe profile au putut beneficia de programe de formare folosind cele mai noi tehnologi. Unii dintre tineri deja au pus în practică cele învățate si împărtășesc colegilor și populației informații utile despre cum să intervină într-o situație de urgență.

Maria este studentă la Facultatea de Medicina in anul VI, la UMF Iași. Tânăra se numără printre beneficiarii unui proiect implementat de universitate pentru dezvoltarea abilităților practice în medicină. Atunci, Maria și-a dat seama că informațiile sunt utile nu doar pentru cadrele medicale.

În urma acestui proiect după stagiul de practică intensive și îndelungate cu profesori și conferețiari din cadrul facultății, dar si din alte zone ale țării. Noi am făcut stagii practice cu ajutorul unor manechine foarte inteligente, ne-au ajutat să fim în situații dificile, să simulam anumite patologii. Noi am reușit să dobândim niște abilități practice. La final, am decis să explic și populației ce înseamnă o abilitate practică pe care o putem realiza și noi ca viitori medici, dar și populația generală”, a spus Maria Balan, studentă.

Astfel, Maria explică pe înțelesul tuturor cum se realizează masurile de prim ajutor, care sunt semnele unui accident vascular cerebral și cum putem interveni atunci când o persoana suferă un infarct.

Este foarte important pentru ca în cadrul resuscitării pacienții inconștienți sunt predispuși să se înece cu propria limba, a mai spus Maria Balan, studentă.

Proiectul a fost creat pentru a-i sprijini pe studenții de la Medicină și Stomatologie.

Aceste stagii au cuprins aprofundarea unor teme care sunt mult mai complete, mai complexe, decât cele care țin de curricula de învățământ pe care ei au urmat-o în timpul facultății. Consider ca a fost atracție și un impuls pentru cariera de învățământ, de cercetare. Stagiile pentru Stomatologie au însemnat lucrul practic pe pacient, a declarat Norina Forna, manager de proiect.

În tot acest proces de învățare, cadrele didactice i-au susținut pe tineri.

Acest proiect se adresează studenților, are o abordare inovativă pentru că sunt incluși în grupul țintă atât studenți de la Facultatea de Medicină, cu toate secțiile, precum și Facultatea de Medicina Dentară, inclusiv Tehnică Dentară. În medicină, din fericire, inserția pe piața muncii noi stăm mai bine față de alte universități, dar acest proiect îi ajută sa își îmbunătățească competentele, a explicat Mihaela Tomaziu, director programe UMF Iași.

La finalul proiectului, 100 de studenți au fost premiați.