Sprijin pentru fermierii din sectorul zootehnic

adrian chesnoiu

În cadrul ședinței de guvern, care a avut loc astăzi, s-a aprobat o ordonanță de urgență, care vizează constituirea cadrului legal pentru acordarea unui sprijin în valoare de 454 de milioane de lei pentru fermierii din sectorul zootehnic.

„Am aprobat astăzi în ședința de guvern o ordonanță de urgență, care vizează constituirea cadrului legal pentru acordarea unui sprijin în valoare de 454 de milioane de lei pentru fermierii din sectorul zootehnic și ne referim aici la crescătorii de bovine, de suine și cei din sectorul avicol. Această ordonanță de urgență prevede ca, în perioada următoare, folosind cadrul temporar pentru sprijinul COVID, să putem să venim în sprijinul fermierilor noștri cu această schemă de ajutor de stat”, a declarat Adrian Chesnoiu, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale.

Pe cele trei sectoare au fost alocate 170 de milioane de lei pentru sectorul bovin, 167 de milioane de lei pentru crescătorii de suine și 116 milioane de lei pentru cei din sectorul avicol.

În primul trimestru al anului 2022, au fost plătiți din bugetul de stat peste 1,3 miliarde de lei ajutoare către fermierii români (ajutoarele naționale tranzitorii, acciza la motorina utilizată în agricultură aferentă trimestrelor 3 și 4 din anul 2021, sprijinul sectorului zootehnic pentru derularea activităților de ameliorare).

Ministrul a adăgat: „Vom continua și în perioada următoare să acordăm sprijin susținut fermierilor noștri, pentru că este o perioadă complicată, în care trebuie să fie solidari, trebuie să ne asigurăm că trecem cu bine peste aceste sincope în derularea activității fermierilor români și sprijinul pe care Guvernul României îl acordă trebuie să fie unul susținut, consistent și continuu.”

În ceea ce privește atenuarea și domolirea creșterii prețurilor, săptămâna trecută a fost lansat pachetul „Sprijin pentru România” și sunt în derulare scheme de ajutor de stat în toate domeniile de activitate, a venit ordonanța pentru plafonarea prețurilor la energie și gaz.

În ceea ce privește Ministerul Agriculturii, principala prioritate este asigurarea nivelului de producție constant. În momentul în care avem nivel de producție constant, atunci presiunea pe asigurarea cu produse agroalimentare este mai scăzută și, automat, nu mai antrenează creșteri de prețuri.