Spre mare, fără taxa de pod?

foto_document

Taxa de pod de la Fetești și Giurgeni ar putea fi desființata. Doi deputati de Constanta au inițiat un proiect de lege privind desființarea taxei de trecere pe podurile Fetești – Cernavodă și Giurgeni – Vadu Oii, considerând că este vorba despre o dublă impunere. Potrivit celor doi alesi, taxa de utilizare a podurilor Giurgeni – Vadu Oii și Fetești – Cernavodă reprezintă o suprataxare a utilizatorilor drumurilor publice din România, „fără o justificare obiectivă”, pentru că banii colectați merg la bugetul de stat, iar podurile se află într-un stadiu avansat de degradare deși această taxă se colectează de peste un deceniu.

„Taxa de trecere peste aceste poduri a fost introdusă din rațiuni pur financiare, dar suntem în prezența unei duble impuneri, atâta timp cât utilizatorii drumurilor publice din România plătesc rovinieta, care reprezintă o taxă pentru utilizarea drumurilor și podurilor amplasate pe drumurile naționale și autostrăzile din România. În statele traversate de Dunăre (Serbia, Ungaria, Austria), nu există taxe similare pentru trecerea podurilor peste Dunăre”, se arată într-un comunicat remis de cei doi deputati constănțeni.

În acest sens, cei doi au depus o propunere legislativă pentru modificarea Anexei 3 la Ordonanța Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri naționale din România.