Sportul mintii, in preferintele copiilor

Sportul mintii te face mai inteligent si mai atent. Nu o spunem noi, ci  Alexandru, un baietel de 10 ani pasionat de sah care prefera acest sport in locul jocurilor online. A inceput de la varsta de 3 ani sa joace sah cu parintii, iar acum este una dintre activitatile pe care le prefera. De altfel, in ultimii ani, sahul a castigat teren in fata multor altor sporturi sau activitati extrascolare si a devenit mult mai atractiv pentru generatia Z.

Alexandru Carp este elev in clasa a-IV-a. Pasionat in mod vizibil de sportul mintii, viseaza sa castige macar o competite de talie mondiala in sah si sa joace cu unul dintre cei mai buni jucatori. In restul timpului, copilul vrea sa duca o viata decenta pentru a-si putea achizitiona monede, fiind un mic colectionar de aceste obiecte.

Alexandru Carp, elev

Eu personal cred ca sahul mi-a dezvoltat o memorie destul de buna, ceea ce sincer m-a ajutat sa acaparez mai multe informatii si m-a facut un pic mai inteligent. Asta am  simtit eu dupa ce am studiat mai multe domenii, pentru ca mi-am luat multe enciclopedii cu multe domenii si usor usor am inceput sa iau cate putin din  fiecare.

Ce ai alege intre jocurile online si sah?

Sah pentru ca nu am niciun joc pe tableta. Nu ma joc nimic online in afara de sah. 1

De aproximativ un an, Alexandru face echipa cu Ovidiu Chifor, antrenor de sah cu o experienta de peste 20 ani in acest sport care lucreaza zilnic cu sute de copii de la varste chiar foarte fragede. Cel mai mic participant la cursurile de sah este o fetita de 3 ani.

Ovidiu Chifor, antrenor sah

Din prisma copiilor as putea spune ca din cauza stimulilor exteriori precum jocurile, tabletele, pentru ei este mult mai usor sa renunte daca nu iti place un joc, treci la urmatorul. Dar sahul te invata sa perseverezi, ca din fiecare infrangere ai ceva de castigat, de fapt dupa fiecare infrangere ai ceva de invatat, le spun elevilor mei si ei devin mai ambitiosi si li se dezvolta si spiritul de lupta chiar daca totul pare pierdut.

Cel mai mic jucator este o fetita de 3 ani care vine impreuna cu fratele de 5 ani. Sa stiti ca stie regulile perfect, rezista mai mult de ora de sah intens, rezolva exrecitii este atenta la tabla si chiar este cu adevarat pasionata.

In cadrul Clubului de Sah Activ din Valea Lupului copiii se pregatesc pentru competiiile viitoare si petrec minim o ora pe saptamana in fata tablei de sah.

In acest sport conteaza foarte mult si suportul parintilor care si-au indreptat atentia spre sah. In cazul lui Alexandru, parintii acestuia au practicat sahul inca de mici, fiind o activitate de familie.

Diana Carp, mama lui Alexandru

La scoala aveam foarte multi colegi care practicau sahul. In acele vremuri nu aparusera jocurile pe calculator si atunci practicam aceste sporturi care dezvolta intr-adevar inteligenta. Sunt foarte multe studii care arata ca sahul daca il fractici de la o varsta frageda dezvolta atentia, memoria, iti dezvolta spiritul competitiv si atunci avem nevoie de o astfel de generatie.

De altfel, in Romania începând cu anul școlar 2024 – 2025, elevii vor studia sportul mintii ca o noua disciplina. Șahul va fi predat în școli printr-un proiect lansat de Federația Română de Șah, numit „Educație prin șah”. Acesta va fi un opțional pentru clasele a III-a și a IV-a.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *