Spitalul Regional de Urgenţă se va face!

foto_spital

Peste numai două luni, proiectul noului Spital Regional de Urgențe Iași va fi depus pentru finanțare la Comisia Europeană, acesta fiind primul dintre cele trei spitale regionale care se vor construi în țară. Anunțul a fost făcut astăzi, la Iași, de Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, și reprezentanții Băncii Europene de Investiții care au prezentat studiul de fezabilitate și planul viitoarei unități medicale. Potrivit ministrului, proiectul de la Iași a intrat în linie dreaptă, iar Spitalulul Regional Iași , chiar daca sunt riscuri, se va face.

Sorina Pintea a dat asigurari ca in 2023 Spitalul Regional de Urgenta Iasi va fi finalizat. Spitalul va fi structurat pe cinci nivele, iar suprafața totală va fi de 118 360 metri pătrați. Unitatea medicală va fi dotată cu echipamente de înaltă tehnologie ce vor permite efectuarea de proceduri minim invazive chiar și în cazurile extreme. Spitalul va fi organizat pe centre de servicii si va prelua de la Spitalul “Sf. Spiridon” statutul de urgenta.

Pintea a dat asigurari ca pana pe 31 iulie va fi gata Studiul de Fezabilitate iar in septembrie anul acesta se va depunde documentatia. Termenul de finalizare, in 5 ani – decembrie 2023.

Costurile pentru proiectarea, construcția, dotarea și supervizarea unității medicale sunt estimate la 321,4 milioane de euro fără TVA.

Ministrul Sănătății a preconizat că anul viitor va fi lansată licitația de proiectare și vor fi demarate și procedurile pentru execuția lucrărilor de construcție, Spitalul Regional de Urgențe urmând să fie finalizat înainte de sfârșitul anului 2023. În prezent, proiectul Spitalului Regional de Urgenţă de la Iaşi este cel mai avansat dintre cele trei incluse în programul naţional, celelalte două fiind Craiova şi Cluj – Napoca.