Spitalul Regional de Urgenţă Iaşi, încă o amânare

foto_document

Prezenta astazi la Iasi, Sorina Pintea, ministrul sanatatii, a declarat ca proiectele spitalelor regionale de urgenţă din România vor fi construite pe etape pentru a putea primi susţinerea financiară de la Bruxelles iar acest lucru va putea determina întârzieri ale proiectelor.

Sorina Pintea a prezentat astazi, la Iasi, intreaga poveste a spitatelor regionale de la  Cluj, Craiova şi Iaşi, care urmeaza sa beneficieze de susţinere financiară europeană. Ministrul sustine ca, acum 4 ani,  când s-a făcut prima evaluare a unui spital, suma era de 100 de milioane de euro doar pentru construirea unui spital. Atunci, Uniunea Europeană acorda o subvenţie de 50 procente.

Mai apoi, studiul de fezabilitate a arătat negru pe alb că un spital va costa în jur de 400 de milioane de euro, iar în urma solicitării României, din septembrie anul curent, de a fi suplimentate sumele europene, răspunsul venit de la Bruxelles, a fost scurt si la obiect: pe acest exerciţiu financiar nu se poate realiza aceasta suplimentare.

Dupa discutiile purtate cu reprezentanţii Băncii Euroopene de Investiţii şi ai Comisiei Europene s-a ajuns la concluzia că proiectele trebuie împărţite pe etape. Prima fază presupune achiziţia şi elaborarea proiectului tehnic, iar susţinerea financiară a Uniunii Europene va fi de 50 la sută. Cea de-a doua etapă va fi construirea propriu-zisă a celor 3 spitale, şi la acest capitol Bucureştiul solicită creşterea cofinanţării europene de la 50 la 85 la sută. Sorina Pintea a recunoscut astăzi, la Iaşi, că această etapizare a proiectului este posibil să determine o intarziere de un an.