Spitalul Parhon indeplineste criteriile pentru a deveni Centru de Excelenta in Hipertensiune

Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” este prima unitate medicală din Iaşi şi cea de-a doua din ţară care îndeplineşte criteriile pentru a deveni Centru de Excelenţă în Hipertensiune.

Societatea Europeană de Hipertensiune a pus bazele unei rețele de Centre de Excelență dedicate diagnosticării și tratamentului hipertensiunii arteriale.

Aceste centre sunt selectate pentru contribuția lor semnificativă în domeniul hipertensiunii arteriale și sunt recunoscute ca fiind lideri în aplicarea celor mai bune practici clinice, atât la nivel regional, cât și național.

Pe lângă acest prestigiu, centrele alese au și o responsabilitate suplimentară: să conducă cercetarea în acest domeniu, concentrându-se în special pe identificarea și tratarea hipertensiunii arteriale.

„Hipertensiunea arterială rămâne una dintre cele mai importante cauze de deces la nivel global, iar controlul adecvat al tensiunii arteriale este încă o provocare în Europa. Diferențele dintre sistemele de sănătate din țările europene, nivelurile de acces la tratament și factorii socio-economici precum produsul intern brut, nivelurile de educație și obiceiurile alimentare pot influența prevalența hipertensiunii arteriale și, implicit, rata mortalității cardiovasculare”, a transmis mentionat Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon”.

Coordonarea noului Centru de Excelență de la Spitalul Parhon va fi asigurată de profesorul Adrian Covic, medic șef al secției de Nefrologie.

Spitalul „Dr. C.I. Parhon” beneficiază de experți specializați în cardiologie, medicină internă și nefrologie, iar colaborarea interdisciplinară între specialitățile precum cardiologie, nefrologie, urologie, terapie intensivă, chirurgie, chirurgie vasculară și radiologie este o realitate.

Echipamentul medical al unității este complet, incluzând tehnologii de ultimă generație precum tomografie computerizată și angio-CT, ecografe performante (de la GE HealthCare, Philips CX 50), teste biologice specializate pentru diagnosticul formelor secundare de hipertensiune, monitorizare Holter-EKG, monitorizare ABPM (tensiune arterială pe 24 de ore), oximetrie cerebrală și aparate SphygmoCor pentru evaluarea PWV și IMTc. În plus, se oferă o varietate de oportunități pentru educația medicală continuă (CME) prin organizarea de cursuri și conferințe naționale.

În prezent, numărul total de Centre de Excelență ESH aprobate este de 178, distribuite în 32 de țări europene.

Primul Centru de Excelență în Hipertensiune a fost stabilit în București, în cadrul Spitalului Clinic de Urgență Floreasca, la clinica de Cardiologie, sub îndrumarea profesorului universitar dr. Maria Dorobanțu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *