Spitalul Mobil trebuie sa revina in subordinea unui spital

Preluarea spitalului mobil de catre ISU este o eroare, chiar daca fundamentarea de preluare este corecta pe responsabilitatile ISU, sustine presedintele PMP Iasi, Petru Movila. ISU nu are contracte cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate pentru decontare, nu poate angaja medici sau asistente. ISU cel mult îl poate folosi pentru activităţile lor specifice.

Petru Movilă considera că unitatea mobila de la Leţcani, cu toate problemele sale, trebuie să se întoarcă în subordinea unui spital. Valul 4 al pandemiei este tot mai accentuat, iar întrebarea este dacă se poate deschide acest spital pentru pacienţi sau nu.

Petru Movila – presedinte PMP Iasi: „Este absolut necesar și urgent ca spitalul mobil de la Lețcani așa cum este cunoscut de toată lumea să fie pus cât de repede în funcțiune. Pentru aceasta, instituțiile responsabile pentru buna funcționare a acestui spital, în primul rând EURONEST, consiliile județene care au finanțat acest proiect, trebuie să se asigure că tot ce este acolo este funcțional. Este aparatură sunt circuite sunt condiții de cazare pentur pacienți, astfel încât acest spital să fie pus de urgență în funcțiune”.

ISU nu poate deconta serviciile medicale.

Petru Movila – presedinte PMP Iasi: „Faptul că s-a predat la ISU este o eroare în condițiile în care Inspectoratul pentru Situații de Urgență nu are responsabilități și nu are dreptul legal de a încheia contracte cu Casa de Sănătate, cu Direcția de Sănătate Publică pentru prestarea serviciilor medicale. Doar un spital poate administra spitalul mobil de la Lețcani și după experimentul nefericit pe care l-am avut până acum, în sensul în care administrarea spitalului Covid, de către Spitalul de Boli Infecțioase s-a făcut anevoios”.

Soluția de moment pe care o propune acesta este să se preia aparatura de către alte spitale, iar în paralel să se clarifice şi situaţia juridică corectă a unităţii mobile pentru a deveni, în cel mai scurt timp, funcţională la capacitate maximă.

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!