Spitalul Mobil Letcani va intra peste 2 zile in administrarea ISU

spital letcani

Spitalul Mobil de la Leţcani, care în prezent se află în administrarea Spitalului Clinic de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva”, urmează să fie predat Inspectoratului Situaţii de Urgenţă (ISU) Iaşi. Recent, s-au semnat documentele de preluare a inventarului.

Cele 100 de containere care formează Spitalul Mobil de la Leţcani au fost achiziţionate anul trecut de Consiliul Judeţean Iaşi şi Consiliul Judeţean Neamţ, două dintre judeţele care fac parte din Agenţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Euronest, pentru suma de 13 milioane de euro.

Alina Popa, director executiv ADI Euronest: „Am finalizat zilele acestea partea de preluare a inventarului de la utilizatorul actual, Spitalul de Boli Infecțioase Iași. Suntem în prezent în ultima etapă de semnare efectivă a listelor de inventar și sperăm ca într-o zi, maximum 2, să demarăm și procedura de predare către noul utilizator desemnat, Inspectoratul pentru Situații de Urgență.”

Asociația Euronest rămâne în continuare proprietarul Spitalului de la Lețcani, iar utilizarea acestuia, va fi asemănătoare cu a fostului utilizator, Spitalul de Boli Infecțioase Iași.

Alina Popa – director executiv ADI Euronest: „Utilizatorul are obligația să folosească bunul conform contractului de comodat, cu destinația pentru care a fost achiziționat și evident să asigure în primul rand resursa umană și logistica necesară operării și întreținerii spitalului.”

Spitalul Mobil de la Lețcani va fi predat în întregime și nu va fi relocat. Acest lucru poate fi stabilit însă, în prealabil.

Alina Popa – director executiv ADI Euronest: „Există o hotărâre a adunării generale a asociației în care este prevăzut foarte clar că bunul se predă integral, ca un ansamblu, așa cum a fost achiziționat, către ISU Iași. Nu se pune problema relocării, dar dacă noul utilizator va dori să îl reamplaseze evident va exista o corespondență și cu acordul părților, acest lucru se poate face.”

La nivelul inspectoratului se mai află în dotare o unitate de Terapie Intensivă Mobilă SMURD cu o capacitate de 12 paturi care, în momentul de faţă, se află în exploatarea Spitalului Clinic de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” Iaşi, precum şi un modul de Post Medical Avansat de tip I, o autospecială de intervenţie la calamităţii şi catastrofe naturale având un Post Medical Avansat de tip II şi o tabără mobilă de sinistraţi. Toate acestea fac parte din rezerva naţională de protecţiei civilă şi asigură o reacţie rapidă în caz de pandemii sau accidente colective sau dezastre, putând fii dislocate acolo unde este nevoie.