Spitalul mobil a intrat in hatisurile birocratiei romanesti

DSC_7307

Spitalele iesene sunt arhipline cu pacienti infectati cu Covid, numarul de paturi este limitat de la o zi la alta iar terapiile intensive sunt ocupate la refuz. In acelasi timp, unitatea mobila de la Letcani este goala si asteapta pacienti dar inca nu poate functiona din cauza birocratiei.

Desi vineri a fost obtinut avizul Directiei de Sanatate Publica, unitatea ce apartine de Spitalul de Boli Infectioase trebuie sa mai primeasca girul altor institutii precum Apele Romane sau Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta. Ieri, ministrul Sanatatii Nelu Tataru a fost personal si a vizitat spitalul mobil iar maine va veni Inspectia Sanitara de Stat, cel mai înalt organ de verificare din Ministerul Sanatatii.

Spitalul modular de la Letcani a intrat in hatisurile birocratiei pentru a primi  bolnavi Covid.

prof. univ. dr. Carmen Dorobat – manager Spitalul de Boli Infectioase Iasi

Trebuie sa facem o serie de lucruri care tin de inventarierea a ceea ce noi trebuie sa preluam de la Spitalul de la Letcani. Este o echipa formata din 7 oameni din zona administrativa de la Boli Infectioase care merge acolo pentru a bifa listele de inventariere.

Fara sa-si anunte vizita, Nelu Tataru a mers ieri sa vada spitalul mobil de la Letcani fiind insotit de Diana Cimpoesu si Vasile Cepoi, noul director al DSP Iasi. Dupa plecarea ministrului, spitalul va fi verificat de Inspecția Sanitară de Stat, cel mai înalt organ de verificare din Ministerul Sănătății.

Vasile Cepoi – director DSP Iasi

Necesita si avizele de la APN, ISU si mai multe alte avize necesita. Dar autorizatia de functionare nu este conditionata de celelate autorizatii. Ieri am fost si am vizitat cu domnul Ministru Tataru, centru, am propus niste reorganizari. Astazi o echipa de la DSP si de la Spitalul de Boli Infectioase sunt acolo pentru a muta niste paturi, sa le pozitioneze. Lucruri cae nu tin de autorizare, dar care tin de buna functionare.

Astazi in spitalele iesene mai erau doar 20 paturi libere pentru pacientii noi infectati cu Covid si doar 5 locuri la terapie intensiva in Spitalul de Neurochirurgie. Lipsa locurile din unitatile medicale se datoreaza si pacientilor care nu devin negativi la testul specific nici dupa 2-3 saptamani.