Spitalul Județean Galați va fi dotat cu cel de-al doilea accelerator liniar de particule pentru tratarea cancerului

spital-galati-768x512

Spitalul Județean Galați „Sf. Apostol Andrei” va primi al doilea accelerator liniar de particule. De asemenea, unitatea medicală este dotată cu un sistem de ultimă generație pentru diagnosticarea cancerului (PET-CT). Noile echipamente au un sistem suplimentar de imagistică și o tehnologie care permite verificarea planului de tratament și a dozelor de radiații înainte de realizarea procedurii medicale.

„În acest moment, Galațiul este singurul centru din această zonă în care se poate trata cancerul cu ajutorul acceleratorului liniar de particule. Din decembrie 2019, când a fost deschis centrul de radioterapie de la Spitalul Județean, au fost realizate peste 21 de mii de ședințe pentru pacienți din cel puțin cinci județe”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

Cel de al doilea buncăr este deja pregătit, astfel încât firma câștigătoare a licitației poate începe în cel mai scurt timp lucrările de amenajare a spațiului pentru noul accelerator.

Valoarea acceleratorului liniar, a tuturor accesoriilor și a lucrărilor de amenajare necesare pentru instalarea echipamentului medical este de 2,1 milioane de dolari, fonduri de la Banca Mondială, în cadrul unui program derulat de către Ministerul Sănătății.