Spitalul de Pneumoftiziologie desfășoară prima ediție a conferinței „Zilele pneumologiei ieșene”

WhatsApp Image 2021-09-30 at 10.41.22

De astazi a inceput in capitala Moldovei, Zilele Pneumologiei iesene, un eveniment medical derulat in sistem hibrid datorita restrictiilor pandemice. Evenimentul a reunit lectori din importante centre medicale și universitare ale tarii.

Radu Dabija – manager Spitalul de Pneumoftiziologie:Este prima manifestare hibrida facuta la acest nivel. Ma bucur ca astazi am avut 1087 persoane conectate online si peste 40-50 persoane care au ales sa vina in sala. Nu putem opri comunicarea stiintifica si academica sub nicio forma. De aceea ne dorim ca si comunicarea cu toti profesionistii din domeniul sanitar sa fie una corecta, cu colegii care au strans date importante, atat date pandemice cat si date medicale si desigur toate acestea sa fie puse intr-un format cat mai accesibil, astfel incat sa ne ridicam la exigentele academice ale orasului Iasi”.

In cadrul deschiderii manifestarilor a fost organizata si o ceremonie de acordare de distinctii.

Costel Alexe – presedinte CJ Iasi:Cred ca aceasta medalia ar trebui sa o oferim in aceasta perioada tuturor celor care in aceasta perioada vor reusi, dincolo de actul medical, sa faca educatie civica cu ai nostri concetateni. Fiecare dintre noi va trebui sa ne implicam mai mult in aceasta campanie de preventie si vaccinare”.

In astfel de manifestări, specialistii din domeniul medical împărtășesc  provocarile din activitate, in context pandemic, cu scopul de a descoperi cele mai bune soluții pentru pacienți.

Florin Rosu – manager Spitalul de Boli Infectioase:Am avut onoarea de a fi invitat in aceasta zi in care se desfasoara un congres de inalta clasa stiintifica. Voi discuta despre managementul pacientului infectat in terapie intensiva si sigur voi aborda problema vaccinarii care din punctul meu de vedere este esentiala, a fost si ramane. A operationaliza paturi de ATI nu este o tactica din punct de vedere medical. Singura arma pe care o avem in momentul de fata in combaterea pandemiei este vaccinarea”. 

Maine vor fi abordate teme precum aspectele etice in resuscitarea cario respiratorie, vaccinarea antipneumococica, responsabilitatea medicilor in pandemie, factorii de risc in astmul bronsic la copil sau dependenta de tutun in contextul pandemiei.