Spitalul de la Lețcani trece în administrarea ISU Iași

spital mobil

Spitalul mobil de la Letcani va fi administrat de Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Iasi. Euronest a reziliat contractul de comodat cu Spitalul de Boli Infectioase „Sfanta Parascheva”, cedand dreptul de folosinta noii administratii. In cadrul sedintei Consiliului Judetean de astazi a fost aprobat proiectul de hotarare. Spitalul ramane in conervare pana la urmatoarea urgenta medicala.

Costel Alexe, presedintele Consiliului Judetean Iasi a supus la vot trecerea Spitalului mobil Letcani in patrimoniul ISU Iasi. Consilierii PNL, PSD si PMP au votat pentru, in timp ce consilierii judeteni USR s-au abtinut.

Costel Alexe, presedintele Consiliului Judetean Iasi: „A si transmis in momentul de fata Euronestul adrese catre Consiliul Judetean si inteleg c-au fost discutii purtate si cu ceilalti membri ai Euronest, in speta Consiliul Judetean Neamt, ca Spitalul Modular de la Letcani sa treaca din patrimoniul Euronest in, la ISU pentru a putea acoperi mai usor cheltuielile de mentenanta si ulterior de operationalizare in caz de forta majora sau de vreo alta pandemie”.

Odata cu trecerea administrarii la ISU, Spitalul de Infectioase „Sfanta Parasheva” nu mai raspunde financiar pentru unitatea mobila. Hotararea a fost luata din cauza costurilor ridicate de functionare.

Dr. Florin Rosu, manager al Spitalului de Boli Infectioase Iasi: „Noi ca si entitate medicala, in momentul de fata, suntem dotati la standarde europene atat din punct de vedere al aparaturii medicale, de ingrijire a pacientului, cat si din punct de vedere al laboratoarelor care, dupa cum va ziceam, duc actul medical la nivelul european. Aparatura a fost depozitata in conditii optime, astfel incat sa fie protejata din toate punctele de vedere”.

Pana cand va fi o situatia de urgenta medicala, unitatea va fi conservata si isi  va reincepe activitatea doar in cazul unei calamitati sau epidemii. Exista si posibilitatea ca valul IV a pandemiei sa necesite redeschiderea spitalului mobil

Alina Popa, director executiv Euronest: „Spitalul este asa cum era si la momentul in care s-a sistat activitatea de catre utilizatorul actual, in stare de functionare. Evident, pentru a nu inregistra cheltuieli nerezonabile a fost pus in conservar. Exista o serie de costuri defalcate separat. Partea de service si mentenanta, inlocuire piese de schimb, inlocuire filtre EPA se ridica la aproximativ 20 de mii de euro la sase luni”.

Banii investiti in unitatea medicala din Letcani au produs reactii diverse iar multi s-au intrebat daca a meritat sau nu, din moment ce, nu a functionat niciodata la capacitate maxima, in prezent fiind inchis.

Mircea Manolache, consilier judetean PSD Iasi: „Daca la spitalul de la Letcani au fost internate 300 de persoane, care ulterior au fost si externte fiind depistate, in final, negativ, asta arata ca spitalul si-a atins tinta, adica scopul. Un spital de marimea spitalului de la Letcani , care a costat in jur de aproape 13 milioane de euro, eu consider ca si-a scos banii”.

Dupa preluarea de catre ISU Iasi, Spitalul modular Letcani va face parte din rezerva nationala de protectie.

Ionel Rosu, purtator de cuvant ISU Iasi: „Procedura de predare-primire este in curs de initiere, iar modul de operatonalizare a acesteia va fi stabilit dupa terminarea receptiei de catre o comisie de specialisti formata in domeniu. Suportul logistic al spitalului va fi asigurat de catre Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, iar actul medical va fi interprins de catre cadre medicale detasate prin ordin al comandantului interventiei la nevoie”.

Pentru evitarea deteriorarii aparaturii medicale, periodic se va verifica starea de functionare a echipamentelor. Momentan, spitalul nu va fi relocat pentru ca aceasta sa fie perfect operational in cazul valului IV al pandemiei. Dreptul de proprietate ramane in continuare al asociatiei Euronest.