Spitalul de la Lețcani rămâne închis și luna aceasta

DSC_7309

Numărul cazurilor de infecție cu COVID-19 este în creștere, iar secțiile de terapie intensivă sunt tot mai aglomerate, dupa cum sustin autoritatile. Criza locurilor pentru pacienții infectați în stare gravă se resimte în spitalele din Iași. Cu toate acestea, unitatea mobila de la Lețcani  rămâne închisa pentru cel puțin o lună de zile.

Autoritățile au avut astazi noi discuții pe această temă, iar din cele 31 de cerințe pe care corpul de control al ministrului le-a identificat, problema cea mai dificilă este un proiect al instalației electrice care trebuie verificat de specialiști conform normativelor din România.

Vasile Cepoi – Director DSP Iași

”Dimineaţă, nu mai aveam niciun loc la terapie intensivă, erau vreo 4-5 locuri la oxigen, dar nu cu volum mare. În UPU erau trei cazuri de terapie intensivă şi două care necesită terapie cu oxigen. Suntem la limită.”

Autoritățile responsabile de gestionarea pandemiei în Iași spun căprelungirea perioadei în care unitatea medicală mobilă rămâne închisă  duce la  suprasolicitarea celorlalte spitale. În același timp, se înregistrează o scădere a accesibilităţii pacienţilor non covid la servicii medicale. Întoarcerea acum la secția exterioară de la Lețcani nu este cea mai bună soluție spun cadrele medicale.

dr. Florin Roșu- manager Spitalului de Boli Infecțioase Iași

Ar însemna un act medical supus unui risc cu care noi nu suntem de acord.

Un act medical de înaltă clasă, așa cum trebuie făcut într-un centru univeristar, trebuie să beneficieze și de o parte tehnică foarte bine fundamentată.

Din nefericire, gravitatea pacienților admiși în terapie intensivă a ajuns la un alt nivel. Am observat că în cel de-al treilea val, cazurile sunt din ce în ce mai dificil de gestionat deoarece, pacientul temporizează prezența la medic.”

 Soluţia pe care au identificat-o iesenii pentru moment este să aducă Unitatea Intensivă Mobilă de la Botoşani, care să fie montată  la Spitalul de Boli Infecţioase. De asemenea, să fie suplimentate 3-4 paturi ATI la Spitalul de Neurochirurgie, cel puţin până când  se montează  unitatea mobilă de la Botoşani. Numai că și această unitate de terapie mobilă a înregistrat probleme dupa ce s-a infiltrat apa de ploaie in interior. Desi numarul testarilor a ramas acelasi, bataia pentru un loc la ATI este tot mai mare.

Vasile Cepoi-Director DSP Iași

”Numărul de testări nu a crescut la nivelul celor din noiembrie. În noiembrie aveam în jur de 3.000 iar acum avem în jur de 1.500-1.600 pe zi. În schimb, incidenţa cazurilor noi este ca şi în noiembrie de 160, 170, 200 pe zi.”