Spitalul de la Lețcani rămâne închis pentru o nouă anchetă. „Doamnă, ați cumpărat COVID sau un spital?”

DSC_7335

In timp ce oamenii mor in spitale iar criza locurile la ATI se adanceste, Consiliul Judetean mai deschide o ancheta pentru verificarea detaliilor legate de achizitia containerelor de la spitalul mobil Letcani. Desi suntem in valul 3 al pandemiei iar cele 100 paturi de la terapie intensiva ar scadea presiunea de pe spitalele Covid, consilierii judeteni cer noi analize. Spitalul este inchis de la mijlocul lunii ianuarie, timp in care au fost efectuate controale ale Ministerului Sanatatii si Curtii de Conturi.

Presedintele Consiliului Judetean a cerut noi explicatii Alinei Popa, directoarea Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara Euronest.

Costel Alexe – presedinte CJ Iasi:

Haideți să închidem acest bâlci politic. Spuneți-mi unde dracu ați mai văzut pe planeta asta un spital proiectat NATO care din toate paturile acelea, 150 de paturi să fie depozitate unul peste altul într-un depozit de frig.

Doamnă, ați cumpărat Covid sau un spital de campanie? Că ați adus un fake de spital, de 2 lei cumpărat din Turcia și l-ați vândut ieșenilor, ați amăgit ieșenii că e un spital Covid proiectat NATO. A costat 13 milioane de euro ați mai venit în fața noastră și v-ați plâns aici că nu aveți bani să vă faceți funcționale și v-am mai dat încă 2 milioane de lei și aveți în continuare un spital în care o echipa medicală profesionistă a acestei țări nu-și asumă să interneze pacienți”

În replică la acuzele aduse de președintele CJ, Costel Alexe, directorul executiv al Euronest a explicat că toate deficienţele identificate de inspectorii Ministerului Sănătăţii au fost remediate.

Alina Popa, director executiv ADI Euronest Iasi:

„În acest moment, ca și acum 2 săptămâni de altfel, Spitalul de la Lețcani este perfect funcțional și poate fi în orice moment redeschis. Acum 2 săptămâni am comunicat Corpului de Control al Ministerului Sănătății, stadiul implementării măsurilor, în speță toate măsurile care reveneau Euronest au fost integral remediate. Ar fi fost doua măsuri pentru care am mai fi avut nevoie de timp, dar ulterior, urmare a răspunsului primit de la Agenția Națională a Medicamentului s-a constatat că o mențiune din raport, în speță cea referitoare la necesitatea obținerii avizului de funcționare de la ANMDMR nu ne este aplicabilă. Euronest nefiind un furnizor de servicii medicale, ci doar proprietarul unei infrastructuri medicale.”

Pe fondul tonului ridicat al președintelui CJ Iași și al raspunsurilor reprezentantului Euronest, consilierii PSD au părăsit sala de şedinţe. Liderul consilierilor judeteni PSD a propus reducerea componenţei comisiei de la 7 la 4 membri, iar scopul să fie identificarea cauzelor care au dus la închiderea spitalului mobil şi posibilitatea remedierii defecţiunilor in cel mai scurt timp.

Cristian Stanciu, lider consilieri județeni PSD Iași

„Având în vedere declarațiile date de doamna Alina Popa, reprezentantul Euronest și proprietarul spitalului mobil de la Lețcani, declarații în urma cărora noi, cei de la PSD, am rămas consternați aflând de faptul că spitalul este funcțional. In schimb, acum se dorește această comisie de analiză, un raport, de care noi am crezut că vom face un demers constructiv de analiză a situației de la spital. Ori astăzi constatăm că ea este o comisie politică, cu majoritate din reprezentanții PNL și PMP și cu un președinte care va fi ales de la aceste formațiuni politice. Cu alte cuvinte se dorește realizarea unui instrument politic, prin care să se dea după aceea vina pe cei care au deschis spitalul, tocmai de către cei care, culmea, l-au închis. Nu putem fi de acord cu astfel de abordare. Considerăm că, tot ceea ce se întâmplă are o conotație strict politică care nu are ca obiectiv principal deschidere spitalului.”

Proiectul privind înfiinţarea unei comisii speciale de anchetă în ceea ce priveşte spitalul mobil Covid-19 de la Leţcani a fost avizat de plenul Consiliului Județean Iași, cu un amendament ce vizează ca ancheta demarată de CJ Iași pentru licitaţia de la spitalul mobil sa se extindă pe 2 luni.