Spitalul de Copii Sf. Maria anunta ca este pregatit pentru cazurie grave din valul 5 al pandemiei

Cazurile de Covid sunt in scadere la Iasi. Nici un pacient pediatric nu se afla internat in zona ATI Covid la Spitalul de Copii Sf. Maria din Iasi. Medicii se pregatesc insa de valul 5 al pandemiei si spera ca numarul de copii infectati cu noua varianta a coronavirsului sa nu fie extrem de mare.
Zeci de copii au fost internati in zona ATI Covid la Spitalul Sf. Maria in anul 2021. Medicii nu stiu momentan care este impactul asupra pacientilor pediatrici in valul 5 al pandemiei, insa sunt pregatiti cu toata aparatura necesara pentru valul 5 de Covid. Aceștia recomandă părinților, să consulte copiii în cazul unor viroze pentru că acestea pot fi ușor confundate cu infectarea cu Covid 19.
Alina Belu – manager Spital de Copii Sf. Maria Iași: „În acest moment în zona ATI Covid nu avem nici un pacient internat, dar s-a dat avizul de la Suceava, unui pacient în vârstă de 2 luni cu formă moderată spre severă de Covid 19. Va veni, în cursul zilei de astăzi. Pe zona roșie, cei care nu aparțin de ATI Covid sunt 2 pacienți, un număr relativ mic. Ne pregătim de valul 5, nu știm cum va fi, ne pregătim pentru cel mai negru scenariu. Ca și în valul 4 nu știm care este impactul asupra copiilor. Noi avem sursă de oxigen prin stocator, nu este o problemă la nivelul spitalului. Probabil suntem unul din singurele spitale din Moldova care avem peste 300 de paturi cu oxigen și aer comprimat. Deci, dacă va fi nevoie la un moment dat, ‘Doamne Ferește’ să utilizăm mai multe paturi decât avem în acest moment pe zona roșie, cu siguranță vom putea face față situației”.
12 copii au decedat in urma infectarii cu Covid 19. Dintre aceștia cei mai mulți au avut și alte boli asociate.
„Rămâne intr-adevăr și în patologia Covid o creștere a decesului la pacienții mai mici, 0 – 1 an. Ei sunt foarte vulnerabili, mai ales dacă au patologie asociată, diabet, sindrom Down sau alte anomalii genetice. Am făcut un pic o evidență. Au fost și pacienți critici care au fost transferați la noi și care au reacționat cu succes”, a completat Alina Belu.
În prezent, la Spitalul de Copii se păstrează un trend ascendent în rândul cazurilor cu patologiilor non-Covid, precum malformațiile neonatale, politraumatisme prin cădere, politraumatism prin accident rutier, patologiile tumorale și oncologice.