Spitalul de Boli Respiratorii din Bucium: autorităţile judeţene au lansat o licitaţie de 100 milioane euro

Consiliul Judeţean (CJ) Iaşi a lansat o licitaţie al cărei contract ajunge la o valoare de peste 100 milioane euro. Este vorba despre construirea Spitalului de Boli Respiratorii. Procedura este organizată sub incidenţa clauzei suspensive: semnarea contractului este condiţionată de atragerea de către CJ a fondurilor europene pentru finanţarea lucrărilor.

„În cazul în care, indiferent de motive, obţinerea finanţării prin Program Sănătate şi semnarea contractului de finanţare nu se realizează până la data de 31.12.2024, Autoritatea Contractantă îşi rezervă dreptul de a aplica prevederile art. 212 alin. (1) lit. c) teza a II-a din Legea nr. 98/2016, fiind imposibilă încheierea contractulul de achizitie publică”, se precizează în documentaţia de licitaţie, scrie Ziarul de Iasi.

Articolul menţionat face referire la dreptul autorităţii contractante de a anula procedura. Valoarea estimată a contractului se ridică la 458,4 milioane lei (fără TVA). Din această sumă, 5,7 milioane lei sunt pentru servicii de proiectare, iar ceilalţi 452,7 milioane lei pentru execuţia lucrărilor.

Lansarea unei licitaţii cu clauză suspensivă nu este fapt neobişnuit: de regulă, autorităţile care apelează la o astfel de soluţie vor să reducă din timpii de implementare a unui proiect. În ceea ce priveşte Programul Sănătate 2021 – 2027, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) este în etapa de lansare a apelurilor de proiecte – teoretic, dacă proiectul CJ va fi acceptat la finanţare, contractul poate fi semnat în termenul asumat.

Unde ar urma să fie construit spitalul

Spitalul Clinic Integrat de Boli Respiratorii este propus să fie construit în Bucium, unde este disponibil un teren cu o suprafaţă de 4,3 hectare. Pe acest teren se află acum câteva construcţii, iar în una dintre acestea („Vila Greierul”) îşi desfăşoară activitatea Secţia IV Pneumologie – Dr. Clunet.

Potrivit studiului de fezabilitate, capacitatea spitalului va fi de 350 paturi, din care 320 de paturi pentru spitalizare continuă, 10 paturi spitalizare de zi şi 20 de paturi pentru terapie intensivă.

Complexul de clădiri care vor forma spitalul vor avea un regim cu subsol, trei niveluri de demisol, parter şi 2 etaje. Ansamblul spitalicesc va avea patru corpuri de clădire: clădire existentă (centru de vaccinare), spital, administrativ şi tehnic, alături de clădirea tehnică. Proiectul mai cuprinde amenajări exterioare şi împrejmuirea incintei.

Clădirea principală a spitalului va fi amplasată în zona de sud-est a sitului, astfel încât, în continuarea sa, spre nord va fi blocul administrativ cu cel universitar, iar clădirea existentă cu valoare istorică („Vila Greierul”) va fi integrată în complex, ţinându-se cont de mediul natural şi construit al terenului, conform studiului de fezabilitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *