Spitalele, obligate să creeze saloane în care să fie izolați și tratati pacienții cu infecții nosocomiale. Ce amenzi riscă

Parlamentul a modificat legea privind prevenirea infecțiilor nosocomiale din spitale, centre rezidențiale pentru vârstnici și persoane cu dizabilități.

Au fost stabilite amenzi pentru doctori, dar și pentru unitățile sanitare care nu testează sau nu raportează corect infecțiile, asociate actului medical. Nosocomialele sunt acele infecții pe care un pacient le poate dezvolta pe parcursul spitalizării.

Duma s-a infectat cu o bacterie intraspitalicească în urmă cu aproape 3 ani, pe când era pacientă a Spitalului Județean din Arad. Tot atât a durat și procesul în urma căruia femeia a câștigat în instanță despăgubiri de 30 de mii de euro.

Deși raportarea infecțiilor nosocomiale a ajuns, conform Ministerului Sănătății, de la 0.2% la 3%, România rămâne mult sub media europeană. Tocmai de aceea autoritățile au modificat legea.

Conform documentului, spitalele și centrele medico-sociale și de îngrijiri paliative au la dispoziție 1 an pentru a organiza saloane în care să fie izolați și tratați pacienții infectați cu bacterii multirezistente și clostridium dificile.

Pe de altă parte, reprezentanții ministerului spun însă că acolo unde nu există această posibilitate, pacientul poate fi mutat într-un colț al salonului, dar se vor lua măsuri speciale: in jurul patului vor fi puse covorașe cu dezinfectant, personalul – indiferent ca vorbim de medic, asistenta sau infirmiera – va folosi echipament de unică folosință când va consulta bolnavul infectat și se va dezinfecta imediat după. Totodată se va folosi o perdea care să separe pacientul de restul oamenilor din salon.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *