Spitalele ieșene, afectate grav de prețul la energie

spitalul de copii

Deși nu a început încă sezonul rece, reprezentanții spitalelor se plâng că nu au bani pentru facturi. După ce preturile la energie și gaze au explodat, facturile spitalelor au ajuns să fie chiar și de 10 ori mai mari. Medicii se tem că nu vor mai putea asigura tratamentele vitale ale bolnavilor din cauza preţurilor uriașe de la utilități.

Facturile uriașe la energie îi pun la pământ nu doar pe români care vor alege să stea în întuneric şi în frig, ci şi spitalele. Unele au primit deja facturi uriașe în condițiile în care nu a venit încă iarna. Spre exemplu, reprezentanții Spitalului Parhon din Iași spun că facturile la energie au crescut de până la 10 ori mai mult.

„Putem spune că impactul creșterii prețurilor la energie electrică și la energie termică este semnificativ, vorbim de creșteri în anumite situații de peste 10 ori ale acestor tarife. Aceste creșteri vor avea un impact direct în îngrijirea pacienților pentru că nu este o suplimentare cu fondurile care se direcționează către spitalele publice”, a declarat Ionuț Nistor, purt. cuv Spitalul Clinic Parhon.

Nici la Spitalul de Copii situația facturilor nu este mai bună, reprezentanții unității medicale anunțând că vor cere ajutorul Consiliului Județean dacă nu vor face față cheltuielilor.

„La noi toate becurile sunt cu eficientizare energetică, avem un sistem la care se închide automat lumina când iese personalul din cameră, avem panouri solare pentru apa caldă. Reabilitarea așa a fost pe eficientizare energetică și în acest moment ne ajută un pic.

R: Dar cu toate acestea, facturile sunt totuși mari…

Alina Belu: Sunt totuși mari pentru că avem climatizare… Daca înainte de reabilitare aveam aer condiționat în câteva zone din spital, acum avem sistem de climatizare în tot spitalul și se simte”, a spus Alina Belu, manager Spitalul de Copii „Sfânta Maria” Iași.

De asemenea, la Spitalul de Neurochirurgie, unul dintre cele mai importante din țară, înregistrează creșteri importante la facturi. Dacă înainte de creșterea prețurilor, spitalul plătea un preț de 93 de mii de lei, acum factura a ajuns la 110 mii de lei.

„Facturile la spital au crescut cam cu maxim 20% față de consumul pe care îl aveam înainte, lucru care este de suportat în momentul de față de către spital, dar este o creștere destul de importantă din punctul nostru de vedere”, a precizat Lucian Eva, manager Spitalul de Neurochirurgie.