Spitalele din regiunea Nord Est nu se inchid dar risca sa ramana fara finantare

spital focsani

Spitalele vizate initial in regiunea Nord Est pentru a fi inchise trebuie sa intre intr-un program de eficientizare in maxim doua luni de zile. Masterplanul este o condiționalitate a Comisiei Europene, care dorește să vadă sustenabilitatea sistemului sanitar din România, înainte de accesarea fondurilor pentru spitalele regionale.

Decizia inchiderii spitalelor apartin autoritatilor locale in subordinea carora se afla spitalele din judet. Cu toate acestea, daca spitalele vizate nu se transforma multe dintre ele risca sa piarda finantarea, se arata intr-un raspuns al Ministerul Sanatatii la interpelarea deputatului sucevean Ioan Balan.

„În lipsa măsurilor de eficientizare, a îmbunătățirii planurilor de eficientizare pe care managerii spitalelor trebuie să le transmită, nu ministerul va lua decizia închiderii, ci se va întâmpla treptat, pentru că, în lipsa unor servicii medicale de care oamenii au nevoie, unitatea va pierde pacienți și va rămâne fără finanțare. Acolo unde indicele de utilizare a paturilor este sub 80%, se pune problema conversiei. Aplicarea măsurilor de eficientizare se va efectua în cel mult două luni”, se arată în răspuns.