Spitalele din Iasi pregatite de carantina

cort Neuro

Si spitalele din Iasi trebuie sa fie pregatite sa primeasca si sa trateze pacienti infectati cu noul virus, daca situatia o va impune. La unele unitati medicale au fost montate corturi dotate cu aparatura, unde pacientii cu simptome de raceala vor fi triati inainte sa ajunga in spital. In alte clinici au fost departajale etaje intregi pentru eventualii bolnavii de COVID-19. Intre timp, multe operatii chirurgicale au fost amanate.

In curtea Spitalului de Neurochirurgie din Iasi a fost montat un cort special pentru cazuri de urgenta. Aici vor fi consultati toti pacientii care vin in unitatea medicala cu febra si dureri de cap.

Masura, spun medicii, este una de preventie. Nu vrem sa ii scapam in unitatea de primiri urgente, in eventualitatea in care au intrat in contact cu persoane infectate cu noul virus, spun specialistii.

Tudor Ciuhodaru, medic primar spital de neurochirurgie Iași: „Noi aplicam criteriile europene de triere, pacienti din zona de risc, pacienti cu tipologie respiratorie, pseudogripal, tuse, stari febrile, dureri musculare. Am pus si al treilea criteriu, o simptomatologie respiratorie care nu se potriveste cu alt context si care poate ridica problema de contaminare cu coronavirus. Pana la ancheta epidemiologica, pana la testare, preferam sa facem o triere pentru a nu expune nici pacientii din spital si nici personalul medical din acest spital la acest risc„.

„Suntem pregatiti sa facem dializa pacientilor infectati de coronavirus”, spun medicii de la Spitalul I. C. Parhon. Multe operatii chirurgicale au fost amanate, iar in unitatea de primiri urgente au prioritate cazurile grave.

Ionut Nistor, medic nefrolog Spitalul I.C.Parhon: „In acest context, pacientii care fac dializa cronica, cu transplant renal sau pacienti varstnici cu afectiuni nefrologice, aceste categorii de pacienti fac parte din categoria cu risc, pacienti critici atunci cand sunt confirmati cu Covid-19. Spitalul Parhon a identificat si izolat o zona intreaga pentru a primi si trata acesti pacienti, in mod deosebit pacienti care au nevoie de dializa cronica sau dializa acuta. Am limitat si anulat toti pacientii care aveau programare la interventii urologice. Toate programarile din Ambulatoriu au fost amanate sau vazute doar daca erau situatii de urgenta ce impuneau tratamente de specialitate„.

Intre timp, la spitalul de Boli Infectioase din Iasi se fac, zilnic, sute de teste pentru depistarea coronavirusului, probe luate de la pacienti din toate judetele Moldovei.

Carmen Dorobat, manager al Spitalului de Boli Infectioase Iasi: „Tratamentul este combinatia de doua medicamente, medicamentul anti-viral, anti HIV si anti-gripal. De la nivelul Moldovei vin sute de probe„.

Dupa ce un pacient se vindeca de coronavirus, trebuie sa ramana in izolare inca 14 zile, spun medicii infectionisti. La Iasi, 12 pacienti infectat cu Covid-19 sunt sub tratament.