Spitalele Covid vor recolta probe pentru a depista dacă tulpina Omicron a ajuns în România

teste_covid

Directorul Centrului de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, Adriana Pistol, a declarat, ieri, că România are o capacitate suficientă de a realiza secvenţieri pentru depistarea tulpinii sud-africane, Omicron. În spitalele COVID urmează să se recolteze probe pentru depistarea acestei noi variante a coronavirusului.

Pistol fost întrebată, în cadrul conferinței de presă susținută sâmbătă, la Palatul Victoria, dacă România are capacitatea necesară pentru a face suficiente secvenţieri care să depisteze noua tulpină a coronavirusului.

„În prezent, în România există şapte laboratoare care efectuează secvenţieri. Capacitatea acestor laboratoare este diferită. Sunt laboratoare care pot face până la 800-1.000 de probe pe zi. Sunt laboratoare care pot face un număr mai mic de probe, undeva la 200-300. Important este să avem probele recoltate, motiv pentru care noi am încercat prin intermediul direcţiilor de sănătate publică să alertăm toate spitalele COVID care au fost foarte clar invitate şi cu o recomandare foarte fermă să recolteze probe pentru PCR de la cazurile severe, în primul rând, pentru că ne-am dori să ştim dacă această tulpină este cumva mai severă şi să se obişnuiască ca la toate cazurile pe care le internează să întrebe persoana respectivă dacă a avut călătorie undeva într-o ţară africană sau a venit în contact cu o persoană care a călătorit de curând în acea zonă, acestea fiind primele indicii epidemiologice de legătură cu zona. Dacă vom avea probe din unităţile sanitare cred că la acest moment capacitatea este suficientă”, a declarat Adriana Pistol, la Palatul Victoria.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a transmis, sâmbătă, că autoritățile se pregătesc pentru perioada următoare, după apariția noii tulpini Omicron. Rafila a spus că nu poate nicio țară să excludă apariția de cazuri cu această tulpină.

În acest sens, Institutul Național de Sănătate Publică și rețeaua de laboratoare care efectuează secvențieri au început activitatea, iar cazurile grave care sunt acum în spital vor fi subiectul acestor secvențieri, pentru a vedea dacă sunt link-uri epidemiologice cu tulpina Omicron.

„Cazurile grave care sunt acum în spital vor fi subiectul acestor secvențieri, să vedem dacă sunt și corelații epidemiologice, link-uri epidemiologice. Aceste tulpini ar putea fi prezente în România și dacă evoluțiile clinice ale pacienților care sunt infectați ar putea să difere față de varianta originală sau față de tulpina delta. Când discutăm de variantele de interes sunt 3 elemente care se dezbat întotdeauna: transmisibilitate, forma de manifestare a bolii, eficacitatea anticorpilor obținuți după vaccinare sau trecerea prin boală”, a spus ministrul Sănătății.