Spitalele CFR nu se desfiinteaza dar vor fi transferate catre autoritatile locale

UPDATE:

Inca din momentul in care Ministerul Transporturilor a anuntat ca va ceda toate spitalele CFR din tara, situatia unitatilor au stat sub semnul intrebarii. Ieri, ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a anuntat ca spitale din tara nu vor fi desfiintate ci vor fi preluate de autoritati locale. La Iasi, spitalul ar urma sa fie preluat de catre Primaria Iasi si Universitatea de Medicina si Farmacie „Grigore T. Popa”.

La nivel national exista 15 spitale care au fost adminsitrate de catre Ministerul Transporturilor. Angajatii spun ca dupa Revolutie, unitatile nu au mai fost reabiliiate si modernizate, iar acum ele risca sa ramana in aer.

Iulian Cozianu, președinte SANITAS Iași:

“In ceea ce privesc unitatile din Iasi, vorbim despre Spitalul CF Pascani si Spitalul CF Iasi exista o dorinta afirmata a Primariei Mun. Iasi de a prelua acest spital, cat si a Universitatii de Medicina si Farmacie. Abia dupa pronuntarea Curtii Constitutionale se va putea stii cand vor putea fi preluate unitatile de alte foruri tutelare decat Ministerul Transporturilor care patroneaza aceste unitati sanitare”

Ordonanța prevede că bugetul alocat Ministerului Transporturilor pentru aceste spitale se predă către UAT-urile care le vor prelua. La fel se va intampla cu patrimoniul și răspunderea procesuală.

Mihai Chirica, Primar Iași:

“Am inteles ca exista o oponenta a angajatilor de la CFR care ar vrea sa ramana spitalul in reteaua cailor ferate. Parerea mea personala este gresit pentru ca noi vorbim despre servicii medicale, nu despre forma de administrare a acestor spitale. Credem ca se va lua o decizie inteleapta astfel incat spitalele sa ramana functionale si sa fie legate in sistemul de asigurari de sanatate de care trebuie sa beneficieze toti romanii”

Autoritatile au mai anuntat ca niciun angajat de la spitalele CFR nu va fi dat afara.

Sindicaliștii de la Uniunea Sindicatelor din Spitalele CFR și reprezentații Biroului Operativ al Federației Sanitas au avut un dialog cu reprezentanții Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.

Sindicalistii au atras atenția factorilor de decizie că nu vor permite destructurarea rețelei de spitale CFR, ce asigură îngrijire medicală de aproximativ 150 de ani și nu va accepta pierderea niciunui loc de muncă din sistem. Acestia au iesit ieri in strada sa protesteze.

“Aşa cum ştiţi, în coordonarea Ministerului Transporturilor se află 15 spitale. Au rămas în coordonarea Ministerului Transporturilor dinainte de ’89. (…) N-a spus nimeni că desfiinţează spitale, aşa cum am văzut unele ştiri. Nimeni nu a spus acest lucru, ci că vor fi transferate, după caz, la autorităţi locale. Că e vorba de Consiliul Judeţean, că e vorba de o primărie municipiu reşedinţă, că e vorba de o asociere între cele două, că e vorba de universităţi sau că e vorba, cum e la Bucureşti, de alt minister, Ministerul Apărării, astea sunt soluţiile. Nu desfiinţează nimeni nimic. (…) În momentul când transferi, e cu preluare de atribuţii, adică cei care vor lua aceste spitale – şi să ştiţi că s-a făcut acest proces e foarte înaintat – vor prelua şi acele lucruri care ţin de specificul acelor spitale”, a spus Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *