Spionul rus acuzat de asasinarea lui Alexandr Litvinenko are cancer in faza avansata, din cauza poloniului folosit in atac

Agentul rus cautat pentru asasinarea lui Alexandr Litvinenko are un cancer avansat legat de otrava radioactiva folosita in atac. Anchetatorii cred ca tumora lui Andrei Lugovoi, omul de incredere al lui Vladimir Putin, „are legatura” cu doza de poloniu-210 pe care el a pus-o in ceaiul fostului agent KGB, la Londra.

Lugovoi, in varsta de 56 de ani, a fost identificat dupa ce verificarile efectuate cu un contor Geiger au aratat o urma de radiatii in Europa si in zborul sau de intoarcere la Moscova. Politia britanica este convinsa ca acesta l-a ucis pe disidentul anti-Putin Litvinenko in 2006 la ordinul Kremlinului, dar Rusia a refuzat sa-l extradeze pentru a fi judecat.

Dmitri Kovtun, co-acuzat in cazul otravirii de la Hotelul Millennium, a murit anul trecut la 56 de ani, se presupune ca din cauza unor „complicatii ale imbolnavirii de Covid”.

Pe internet au fost publicate e-mailuri si fise medicale care arata ca Lugovoi, care acum este deputat in Duma de Stat si sustinator infocat al razboiului din Ucraina, sufera de cancer la prostata. Acestea au fost piratate de grupul ucrainean de rezistenta cibernetica Inform-Napalm.

Un raport medical datat 5 aprilie indica faptul ca medicii au recomandat un tratament „radical”, dar Lugovoi „a refuzat in scris interventia chirurgicala si radioterapia”. Raportul adauga: „Pacientul prefera tactica observatiei active”.

Ziarul Ukrainska Pravda, care a citat concluziile Inform-Napalm, a scris: „Anchetatorii cred ca boala este legata de otravirea lui Litvinenko, deoarece chiar si doze mici de poloniu-210 pot provoca tumori maligne.”

Lugovoi a declarat in luna mai ca contul sau de e-mail a fost spart de ucraineni care au accesat si contul sotiei sale, cantareata Ksenia Lugovoia, in varsta de 34 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *