Speculatii privind intrarea Belarusului in razboi cu Ucraina

SUA și NATO cred că Belarus s-ar putea alătura Rusiei în războiul său împotriva Ucrainei, spun oficiali americani și NATO pentru CNN și că țara ia deja măsuri pentru a face acest lucru.

„Este tot mai probabil ca Belarus să intre în conflict”, a declarat luni un oficial militar al NATO. „Putin are nevoie de sprijin. Orice ar ajuta”, a explicat oficialul.

O sursă din opoziția din Belarus a declarat că unitățile de luptă din Belarus sunt pregătite să intre în Ucraina în următoarele zile. În opinia sursei citate, acest lucru ar avea un impact militar mai mic decât geopolitic, având în vedere implicațiile aderării unei alte țări la război.

Un înalt oficial al serviciilor de informații NATO a spus separat că alianța evaluează că guvernul belarus „pregătește mediul pentru a justifica o ofensivă belarusă împotriva Ucrainei”.

Rusia și-a lansat atacul asupra Ucrainei parțial de pe teritoriul Belarusului, iar mii de trupe ruse s-au adunat în Belarus înainte de invazia Ucrainei de către Kremlin luna trecută, despre care cele două țări susțineau că erau exerciții de antrenament. Sancțiunile americane și europene ca răspuns la război au vizat atât oficialii ruși, cât și cei din Belarus, inclusiv președintele belarus Alexander Lukașenko.

Belarus a decis să-și schimbe constituția luna trecută pentru a permite țării să găzduiască atât forțele rusești, cât și arme nucleare în mod permanent, deși oficialii americani au subliniat pentru CNN că nu au văzut încă nicio dovadă că Rusia mută arme nucleare sau se pregătește pentru asta.

Sursele au subliniat că până în prezent nu au existat indicii că Belarus participă în prezent la luptele din Ucraina, iar un înalt oficial american al apărării a spus că Pentagonul nu a văzut „nicio indicație că bielorușii se pregătesc să se mute în Ucraina”.

Oficialul militar al NATO a spus că o decizie finală privind implicarea Belarusului în război încă mai trebuie luată la Moscova, deocamdată nu există nicio indicație că forțele belaruse vor participa la luptele din Ucraina.

„Nu este vorba despre ceea ce vrea Lukașenko”, a explicat oficialul. „Întrebarea este: dorește Putin o altă țară instabilă în regiune?” „Implicarea ar destabiliza Belarus”, a spus oficialul.

Oficialul nu a explicat cum ar putea interveni Belarus în război, dar a spus că are sens ca Rusia să încerce să oprească ajutorul militar NATO care vine în Ucraina de la granița sa de vest.