Spectacol de excepție în cadrul Festivalului Armenesc “Mesrop Maștoț”

Eveniment de gala, seara trecuta, la Palatul Braunstein din Iasi, dup ace, Uniunea Armenilor din Romania a organizat o gala care a celebrat diversitatea culturală, identitatea și dialogul artistic.
Festivalul Mesrop Maștoț a celebrat identitatea armeana si dialogul artistic.
Evenimentul a adus in prim-plan arta, literatura si spiritul unei comunitati care isi onoreaza radacinile cu mandrie si creativitate. Punctul central al serii a fost lansarea cartii “Elogiu alor mei”, semnata de Varujan Vosganian.
Varujan Vosganian, Președinte Uniunea Armenilor din România:
“Festivalul Mesrop Maștoț are loc sub egida acestui nume Mesrop Maștoț, un calugar care in prima jumatate a secolului al V-lea a creat alfabetul armenesc si apoi impreuna cu un grup de discipoli a tradus biblia in limba armeana, el impreuna cu Sahak Partev care era Patriarh pe vremea aceea sunt cei doi sfinti traducatori pe care ii cinstim pe 12 octombrie. Astazi, in onoarea acestei zile avem si un spectacol artistic si prezentam cartea „Elogiu alor mei”.
Cartea “Elogiu alor mei” este o antologie de poezii dedicate armenilor, prezentata sub forma unui album. Este ilustrata cu numeroase fotografii, multe realizate acum peste un secol de bunicul lui Varujan Vosganian, un fotograf talentat.
Aceste versuri reflecta emotiile traite de-a lungul timpului de comunitatea armeana.
Cassian Maria Spiridon, poet, eseist, critic literar, jurnalist de presă scrisă şi televiziune:
“Romania in toate comunitatile, toate minoritatile sunt respectate. Nu exista minoritate nationala care sa nu fie reprezentata in Parlament. In cazul lui Varujan Vosganian, are un dublu avantaj. Este minoritate, dar in acelasi timp a fost parlamentar pe partea nationalitatii romanesti si a aratat ca isi iubeste si natiunea romana si natiunea armeana”
Andrei Apreotesei, Director Palatul Culturii din Iași:
“Este o sarbatoare astazi pentru intreaga comunitate si pentru ca vorbim de Inaltarea Domnului si pentru ca vorbim de Ziua Eroilor si fiindca vorbim de o sarbatoare a unei comunitati foarte importante pentru municipiul Iasi si cred ca pentru intreaga tara. Este o comunitate de care suntem profund legati si alaturi de care impartasim foarte multe valori si principii constructive”
Publicul a fost incantat si de un spectacol artistic de exceptie.
Festivalul Mesrop Maștoț a fost mai mult decat un eveniment, a fost o declaratie de apartenenta, de deschidere si de continuitate.