„Spălarea rufelor în public” practicată la Iași

e95060be-6b2f-4963-a2ba-55aac7811a68

Se apropie sărbătorile pascale pentru creștin-ortodocși dar pregătirea locuinței este în atenția tuturor cu mult înainte. Cum procesul de curățare și uscare a perdelelor sau hainelor necesita timp indelungat, mulți ieseni isi iau rufele din coș și se opresc la spalătoria cu fise. În Iași, laundromatele sunt deschise non stop, iar cu mai puțin de 20 de lei pot fi spălate până la 16 kg de haine.

Ștefan Bârgoanu și Beniamin Dupu au pus bazele unui business în anul 2018 cand au investit 120 000 de euro. Spălătoria cu fise, spre surprinderea tuturor a avut un succes nemăsurat. Au deschis două iar comenzile nu au incetat să apară. Cu toate acestea, pandemia a afectat din greu afacerea.   

Beniamin Dupu – antreprenor:

”Business-ul a fost foarte afectat, vânzările au scăzut până undeva la 50%, cel puțin în cele două luni de lockdown. Ieșenii ne-au răsplătit încrederea pentru că avut curajul să investim. Sunt oameni deștepți și deschiși spre nou.”

Piața ieșeană este deschisa pentru serviciile de curățare. Clienții spun că așa economisesc mai mult timp. Liviu spre exemplu, vine de două sau chiar de trei ori pe săptămână, iar bugetul stabilit pentru acest serviciu nu depășește 30 de lei săptămânal.

Liviu – client:

Aici pot spăla o cantitate foarte mare  într-un timp relativ scurt. Dacă te apropii de sărbători speli mai mult, dacă nu, mai puțin. În principiu, 30 de lei cred că este de ajuns.”

Mihai – client:

”Vin o dată, de două ori pe săpămână și plec în jumătate de oră cu hainele uscate, curate, parfumate.

Investitorii au fost nevoiti să adapteze spălătoria la pandemia de coronavirus. Mașinile automate spală la temperaturi de 90 de grade iar ca dezinfectant este folosit clorul. 

Spre deosebire de o spălătorie clasică, laundromatele sunt cu autoservire, fiind deschise non-stop. În intervalul orar 22.00-8.00 ușa este închisă însă există o centrală și un număr de telefon la care poți să faci accesul.

După finalizarea programului de spălare, clientul scoate ceea ce are în mașină și le adaugă în cuva de uscare. În total o oră pe ceas ar trebui să dureze, timp în care se poate lucra pe laptop sau citi o carte în fotoliu.