Sorin Grindeanu: „De la începutul acestui an au fost semnate 45 de contracte pentru modernizarea, reabilitarea și construcția infrastructurii rutiere”

Sorin Grindeanu

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că, de la începutul acestui an, au fost semnate 45 de contracte pentru modernizarea, reabilitarea și construcția infrastructurii rutiere, cu o valoare totală de 16,7 miliarde de lei (fără TVA), ceea ce înseamnă o creștere de 400 % a gradului de contractare față de perioada 2020-2021.

„Am prezentat astăzi Comisiei de Transporturi, din cadrul Camerei Deputaților, evoluția principalelor proiecte de infrastructură rutieră!

Astfel, de la începutul acestui an:

– au fost semnate 45 de contracte pentru modernizarea (reabilitarea) și construcția infrastructurii rutiere, cu o valoare totală de 16,7 miliarde de lei (fără TVA). Vorbim de o creștere de 400 % a gradului de contractare față de perioada 2020-2021.

–  pentru proiecte de infrastructură rutieră, avem estimată o absorbție a fondurilor europene de 8,8 miliarde lei, față de 4,8 miliarde în 2021.

– 143,5 km autostradă și drum expres au fost contractați, 67 de km de autostradă și de drum expres au fost dați în circulație”, a transmis Sorin Grindeanu printr-o postare pe Facebook.

Potrivit acestuia, discuțiile din Comisia pentru Transporturi din cadrul Camerei Deputaților s-au axat pe tema Autostrăzilor A7 și A8, proiecte finanțabile în special prin PNRR.

„În prezent, în privința A7 (Autostrada Ploiești- Pașcani, 320 km) au fost semnate 4 contracte de execuție din 13. Toate celelalte tronsoane până la Pașcani, se află în procedură de licitație, două dintre ele având chiar câștigător desemnat.

Pentru A8 (Autostrada Târgu Mureș – Târgu Neamț, 211,1 km), luni a fost emis acordul de mediu necesar lansării licitației pentru proiectare și execuție”, a spus ministrul.

Sorin Grindeanu a mai precizat că, până la sfârșitul anului, vor f lansate licitațiile pentru proiectarea și execuția secțiunilor de capăt Târgu Mureș – Miercurea Nirajului și Leghin – Târgu Neamț.

„Infrastructura mare de transport trebuie să fie o prioritate pentru toți politicienii. Sarcina noastră este să găsim finanțare pentru toate proiectele și să urmărim permanent execuția rapidă a lucrărilor”, a adăugat ministrul.